Skolepatruljerne har en effekt på bilisternes fart.
Et stort flertal af bilisterne letter foden fra speederen, når de møder en skolepatrulje på en skolevej, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.
Hver morgen står tusindvis af elever ved landets skoler iført skriggule refleksveste og minder bilisterne om at være ekstra opmærksomme og sænke farten. Skolepatruljerne hjælper skolernes elever sikkert over vejen, og for især de mindste elever er det en stor hjælp, da skolevejene mange steder er præget af heftig trafik med biler, busser, cykler, knallerter og fodgængere.
Nu viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at skolepatruljerne har en effekt på bilisternes fart. I undersøgelsen, der er gennemført i marts måned 2017, svarer 97 % af de adspurgte 1.472 bilister, at hvis de kører for stærkt på en skolevej og møder en skolepatrulje, så sænker de farten.
– For høj fart på skolevejene giver utryghed og kan skabe farlige situationer. Derfor er det vigtigt, at alle bilister viser hensyn og både er ekstra opmærksomme og sænker farten, når de nærmer sig en skole, da børn ikke altid kan vurdere, hvor hurtigt en bil kommer kørende, siger Petrea Overgaard Busck, konsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Voksne og kvinder er mest hensynsfulde.
Det er Epinion, der har lavet undersøgelsen blandt bilisterne for Rådet for Sikker Trafik. I undersøgelsen kan man se, at 98 % af de bilister, der kører hyppigst, siger, at de vil sænke farten, hvis de møder en skolepatrulje. Blandt de bilister, der kører bil 2-3 gange om måneden, er det kun 86 % der siger, at de vil sænke farten, hvis de opdager en skolepatrulje på vejen.
Undersøgelsen viser også, at kvinderne er lidt mere opmærksomme på deres fart på skolevejene end de mandlige bilister. Hele 99 % af kvinderne siger, at hvis de kører på en skolevej, så vil de sænke farten, når de møder en skolepatrulje. Det tilsvarende tal for mændene ligger på 95 %.
Endelig er voksne bilister over 36 år mere tilbøjelige til at lette foden fra speederen end de yngre bilister. Her svarer 97 % af de voksne bilister, at de vil sænke farten, hvis de kører for stærkt på en skolevej og ser en skolepatrulje. For bilisterne under 35 år ligger det tal på 91 %.
Skolepatruljer hyldes.
Skolepatruljerne hyldes en gang årligt for deres indsats. Uanset vejret står de ved fodgængerovergange ud for landets skoler morgen efter morgen og hjælper alle elever sikkert over skolevejen.
Jobbet som skolepatrulje er ulønnet, og derfor bliver skolepatruljerne en gang årligt inviteret til en festdag i enten Legoland i Billund eller i Tivoli i København. I alt 2.858 skolepatruljeelever fra 102 skoler i Jylland og på Fyn har meldt deres ankomst til Legoland, og hele 4.400 elever fra 155 skoler på Sjælland og øerne deltager i festlighederne i Tivoli. Eleverne får fri adgang og bliver hyldet med underholdning og præmier.
Det er Rådet for Sikker Trafik og politiet der står bag festdagene, hvor skolepatruljerne fejres og roses for deres indsats med at gøre skolevejene mere trygge og sikre.
Tid og Sted: Fejring af elever fra landets skolepatruljer:
Legoland: tirsdag den 25. april kl. 11 – 16.
Tivoli: onsdag den 26. april kl. 11 – 16.
Fakta om skolepatruljerne:
• Skolepatruljeordningen blev første gang indført i 1949.
• En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
• I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
• En skolepatrulje oprettes i et samarbejde mellem skolen og politiet. En lærer på skolen fungerer som instruktør.
På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du læse mere om skolepatruljrenes arbejde.