Samala Care tager livtag med empatitræthed og forråelse på arbejdspladsen.

“At passe på andre kræver først og fremmest, at man kan passe på sig selv”, er en af nøglesætningerne for medarbejderne i det vest- og midtsjællandske behandlingstilbud Samala Care, der arbejder med at skabe rammerne for, at unge udsatte kan opnå størst mulig selvstændighed.

– Det er et krævende arbejde og kan undertiden tære på omsorgsmedarbejdernes mentale ressourcer. Samtidig oplever vi efterdønningerne af en presset psykiatri, så vores anbragte unge har mere komplekse problemstillinger end tidligere. Begge ting slider pa vores dygtige socialpædagogiske ansatte, fortæller administrerende direktør Morten Dam i forbindelse med et trivselsprojekt, som skal forebygge udfordringer som stress, empatitræthed og forråelse på arbejdspladsen.

– Vi tager livtag med det og arbejder nu målrettet for at opnå en psykologisk tryghed, der gør, at alle i organisationen oplever plads til, at der kan tales frit om alt det vanskelige, uden frygt for repressalier eller oplevelse af skyld og skam.

Med støtte fra Velliv Foreningen har Samala Care iværksat et trivselsprojekt for en “frygtløs organisation” og har ved et kick-off event allieret sig med proceskonsulent Rikke Hahn fra Institut for Belastningspsykologi for at skabe modsvar til forråelse og empatitræthed.

Lederne Johnny Hoffmeyer og Henrik Zarp sætter samstemmende ord på, hvordan udfordringer kan opleves i det daglige arbejde:

-Vi har stor bevidsthed omkring arbejdet på borgeres præmisser, men ind i mellem kan man godt blive opfyldt af tvivl, om det nytter, hvorfor det ikke lykkes, ikke formår rykke borgeren i den retning, som behandlings- eller handleplan lægger op til. Hvorfor bliver budskaber ikke forstået, giver arbejdet overhovedet mening eller lykkes det ikke, fordi jeg er for dårlig til mit arbejde? Det kan sætte gang i en masse spørgsmål, og man kan blive træt af arbejdet, hvor man bruger meget af sig selv. Gennem vores indsats for at skabe den frygtløse arbejdsplads vil vi sammen sikre den gode indsats for de unge udsatte gennem et styrket samarbejde, hvor frygtløsheden giver rum til at sige nogle ting, være nysgerrig på det og kunne tale om det.

Igennem projektet for den frygtløse arbejdsplads skal der blandt andet skabes grobund for psykologisk tryghed, hvor det er i orden at kunne vende problematikkerne, og at det er OK at have brug for støtte, uden det skal opfattes som om, at man ikke gør sit arbejde godt nok. Kunne ytre sig uden at være bange for konsekvenser.

Proces i gang
-De kommende måneder vil vi arbejde videre for at opnå bevidsthed om eventuelle optaktstegn, hjælpe hinanden og minde hinanden om det, hvis vi er på vej til forråelse eller rammer empatitræthed. Vi vil arbejde på et fælles sprog, så vi frit kan italesætte, bearbejde problemstillingerne og har et katalog af redskaber til at forebygge de temaer, vi her arbejder med, siger Morten Dam.

Nogle af midlerne er løbende kvartalsmålinger, åbne samtaler om andre måder at angribe arbejdsopgaverne på – også når det bliver svært, eksempelvis i tilfælde af krænkelser på arbejdspladsen eller hvis der er sket en form for magtanvendelse af overfor borgerne.

– Jeg håber, at vi gennem denne proces i en god tone kan tale ind i en organisation med trygge rum til at ytre sig, også når det er svært eller vi er på vej ud af en tangent, der skal gøres noget ved. I et job som vores er det vigtigt at være bevidst om, at der kan opstå omsorgs- eller empatitræthed, tilføjer teamleder Henrik Zarp.

-Kommunikationen går mange veje i en organisation, og det handler i høj grad om at kunne sætte ord på følelser og oplevelser, og at vi i fællesskab skaber en kultur, hvor det er helt i orden at tale om det, siger områdeleder Jesper Hoffmeyer.

Adm.dir. Morten Dam runder af:

– Det er nok utopi at tro, at projektet vil fjerne alle problemer, men vi vil opnå en større bevidsthed om, hvad der påvirker os og uden frygt kan sætte ord på det.

Samala Care har bosteder i bl.a. Kalundborg, Sorø og Herfølge og har modtaget en bevilling på 249.113 kr. fra Velliv Foreningen til det igangværende projekt. Foreningens Vores Arbejdsplads-pulje støtter projekter for trivsel og mental sundhed på arbejdspladser landet rundt, læs mere på www.vellivforeningen.dk

 

Vi tager livtag med stress og forråelse, fastslår Henrik Zarp, Morten Dam og Johnny Hoffmeyer fra Samala Care, her i selskab med sundheds- og erhvervspsykologen Rikke Hahn. Pressefoto