På et helt nyt produktionsanlæg i Kalundborg udnyttes afgrøderester fra lokale landmænd til en særlig type kostfibre, der kan bruges som ingredienser i føde- og drikkevarer for at øge fiberindholdet. Kostfibrene isoleres og oprenses via membraner fra Alfa Laval, som sikrer så høj en kvalitet, at al råmateriale kan udnyttes til forskellige typer af fibre i både fast og flydende form.
Markedet for tilsætning af blandt andet kostfibre til føde- og drikkevarer er i markant vækst, og det er blandt andet en af årsagerne til, at den canadiske virksomhed COMET har etableret et anlæg til produktion af de præbiotiske kostfibre Arrabina i Kalundborg. På anlægget isoleres og oprenses kostfibre fra hvedestrå i et skræddersyet membranfiltreringssystem, der er designet og produceret af Alfa Laval i Nakskov, som er koncernens globale videncenter for membranfiltrering. Og det viser sig, at filtreringen på Kalundborg-anlægget er af så høj kvalitet, at al råmateriale kan bruges i både fast og flydende form:
– Når afgrøderesterne kommer ind i anlægget, omdannes de fra en slags fibersirup til isolerede fibre, hvoraf nogle af disse er flydende. Det er et sekundært produkt til de fibre, der tørres og omdannes til pulver, og som egentlig er det primære produkt på anlægget. Men fordi filtreringen er af så høj en kvalitet, har det vist sig, at de flydende fibre faktisk også kan bruges, og dermed kan al råmateriale udnyttes, så intet går til spilde, hvilket er meget positivt, forklarer Jesper Engsig, Market Area Manager i Alfa Lavals Food & Water Division.
Det fuldt opløselige fiberpulver kan tilsættes fødevarer som blandt andet morgenmadsprodukter, myslibarer og bagværk, mens de flydende kan supplere fiberindholdet i eksempelvis juice og sodavand. Og der er et stort marked for at supplere føde- og drikkevarer med kostfibre; ifølge et amerikansk studie fra 2021 er det færre end 1 ud af 10 voksne amerikanere, der får tilstrækkelig med fibre i deres daglige kost. Der skal produceres omkring 4000 tons kostfibre om året på COMETs nye anlæg.
– Vi er rigtig glade for at bygge dette state-of-the-art produktionsanlæg med udstyr fra Alfa Laval. Det nye udstyr gør det muligt for os at opfylde vores kunders behov for præbiotiske kostfibre, som er opløselige og nemme at tilsætte til fx ernæringsbarer, bagværk, drikkevarer og andre produkter, som forbrugerne efterspørger for at understøtte et sundt og velfungerende tarmmikrobiom, siger Rich Troyer, CEO hos COMET.
Alfa Laval har ligeledes leveret et monitoreringssystem til produktionsanlægget i Kalundborg, hvor driften løbende overvåges. Valget af netop Kalundborg som lokation for den canadiske virksomheds nye anlæg skete efter længere tids søgen forskellige steder i verden. I den vestsjællandske by er virksomheden nu en del af Kalundborg Symbiose, verdens førende industrisymbiose, hvor 16 offentlige og private virksomheder indgår i partnerskabet, der bygger på en cirkulær tilgang til produktion.
– I 2021 indgik vi et partnerskab med Meliora Bio om at opgradere og udvide deres eksisterende anlæg med vores patenterede upcycling-teknologi. Anlægget drives af vedvarende energi, som gør det muligt at producere vores præbiotiske kostfibre med et meget lavt CO2-forbrug, siger Rich Troyer.