Mandag blev nøglerne i Kalundborgs nye uddannelses- og forskningscenter, Helix Lab, overdraget fra AP Ejendomme til Professionshøjskolen Absalon. Byggeriet har stået på det seneste år, og Helix Lab vil slå dørene op for de første kandidatstuderende i starten af 2022. 

”Hos AP Ejendomme er vi ved at begive os ud på en længere rejse sammen med uddannelser, institutioner, virksomheder, borgere og virksomheder i Kalundborg Kommune. Helix Lab bygningen, som vi i dag giver fra os og overdrager til Professionshøjskolen Absalon, markerer et lysende eksempel på, hvordan et bæredygtigt samarbejde kan blive til en bæredygtig bygning, der kommer til at huse projekter, der bliver en del af en bæredygtig fremtid,” fortæller administrerende direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

”Det er en gave for uddannelserne i Kalundborg, at Helix Lab er bygget skulder ved skulder ved siden af Absalons nye Campus i Kalundborg. Det forstærker hele det miljø og den tankegang, som vi alle har haft så stor interesse i at skabe i Kalundborg. Med Helix Lab fuldendes hele cirklen af muligheder, som vi ønsker at give til de studerende i Kalundborg i fremtiden”, siger rektor for Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang.

Hos Helix Lab ser man også frem til at få fod under eget bord. Forberedelserne til at modtage de første kandidatstuderende i januar 2022 allerede er i fuld gang. Director Anette Birck, Helix Lab, siger:

”Efter at have fulgt byggeriet på tæt hold hele året, glæder vi os rigtig meget til at tage den unikke bygning i brug og få indrettet laboratorierne, så vi er klar til at byde de 12 kommende Helix Lab Fellows – kandidatstuderende der udfører specialeprojekt i samarbejde med Kalundborg industrien – velkommen fra januar 2022”.

Helix Lab er blevet muligt med udgangspunkt i en samlet bevilling på 120 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk og Novozymes. Helix Lab vil skabe rammer og indhold for et forsknings- og uddannelsesprogram i Kalundborg, der skal tiltrække specialestuderende på kandidatniveau fra ind- og udland. Ambitionen er at styrke Kalundborgs position på det bioindustrielle område indenfor industri 4.0 og bæredygtighed for på den måde at styrke det samlede Produktionsdanmark.

”Med støtten til Helix Lab ønsker vi at bidrage til at skabe et attraktivt og innovativ forskningsmiljø i Kalundborg og derigennem styrke den grønne omstilling i Produktionsdanmark. Vi er glade for at se, at Helix Lab er kommet rigtig godt fra start i forhold til både studerende, laboratorier, samarbejder med de danske universitetsmiljøer og indlejring i miljøet ved Kalundborg. Vi ser meget frem til at følge initiativet videre efter dagens nøgleoverdragelse,” siger Claus Felby, chef for biotekforskning, Novo Nordisk Fonden.

Industrien i Kalundborg glæder sig også til at få sat yderligere gang i samarbejdet mellem biotekindustrien i kommunen og forskere og studerende fra hele verden:

”Helix Lab er designet til at danne optimale rammer for forskningssamarbejde mellem den lokale industri og innovative forskere og studerende fra universiteter over hele verden. Med fokus på biomanufacturing, industri 4.0 og bæredygtighed er omdrejningspunktet for initiativet udvikling af innovative af bæredygtige produktionsteknologier. Husets arkitektur og funktioner understøtter netop dette og er udviklet i tæt samarbejde mellem repræsentanter fra henholdsvis AP Ejendomme, Novo Nordisk Fonden, Absalon, industrien i Kalundborg, landets universiteter samt en række studerende. Dagens nøgleoverdragelse er en vigtig milepæl for vores fælles vision om at skabe et vibrerende og innovativt vidensmiljø,” siger Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg.

I Kalundborg Kommune har der i mange år været et tæt samarbejde mellem industri, uddannelser og kommune med henblik på at skabe flere bæredygtige uddannelser, arbejdspladser og forskningsfaciliteter i området.

”I Kalundborg Kommunes udviklingsstrategi står der blandt andet, at Kalundborg Kommune skal være et godt sted at uddanne sig. Etableringen af Helix Lab bliver en vigtig brik i den del af strategien – og en smuk en af slagsen. I løbet af det seneste år har vi kunnet følge byggeriet fra bar mark, over opførelsen af den imponerende trækonstruktion til det færdige resultat vi fejrer i dag. Helix Lab er et flot udtryk for, hvad partnerskabet i Kalundborg kan opnå, når vi sætter os ambitiøse mål sammen,” siger borgmester Martin Damm, Kalundborg Kommune.

Pressefoto