Corona-krisen efterlader rigtig mange sjællandske virksomheder i en yderst vanskelig situation. Økonomerne er begyndt at regne på konsekvenser og i værst fald bliver det værre end under finanskrisen. Men region Sjælland er bedre rustet end sidst, mener direktør Mads Váczy Kragh.

Det er ikke meget mere end ti år siden erhvervslivet i region Sjælland sidst var i krise. Nu kommer Corona-krisen, som igen kommer til at have alvorlige konsekvenser for virksomhederne. Det kommer til at være et hårdt slag for erhvervslivet i region Sjælland, men måske alligevel ikke helt så hårdt, som tidligere vurderer Erhvervshuset.

– Vi kommer til at stå i en ny virkelighed på den anden side af karantænen. Det handler ikke kun om lukningen her i Danmark, men lige så meget at resten af verden også er lukket ned. Men de sidste ti år er erhvervslivet i region Sjælland blevet fornyet betragteligt, og mange af de nye arbejdspladser er mere konkurrencedygtige end de gamle var. Så det stiller os markant bedre end under finanskrisen, fortæller Mads Váczy Kragh.

De hårdest ramte brancher lige nu er turisme, hotel og restauration, fordi de lever af at samle folk. Men også detailhandlen er rigtig hårdt ramt og mange butikker har valgt helt at lukke ned. Byggebranchen, som ellers typisk bliver hårdt ramt, når der krise, er ikke ramt ligeså hårdt som mange andre, fordi meget byggeri er sat i gang og det skal færdiggøres. Kommunerne har også været dygtige til at igangsætte og fremskynde renoveringsopgaver på de kommunale ejendomme.

– Det er vanskeligt at spå, særligt om fremtiden, men region Sjællands virksomheder må nok påregne, at der kommer til at være en stor afmatning i markedet også på lidt længere sigt. Turismen står helt stille nu, og de virksomheder kommer også til at få en svær højsæson i år med både afmatning i økonomi og lav rejselyst. Til gengæld tror jeg industrien, der i sidste krise var hårdt ramt, er langt bedre stillet, og det kommer til at gøre en positiv forskel for antallet af arbejdspladser i regionen, udtaler Mads Váczy Kragh.

De eksporterende virksomheder er lige nu ramt på samme måde som alle andre, men alligevel vil en del af dem stå stærkere end de fleste på den anden side af krisen.

– Eksportvirksomheder står typisk stærkt, fordi de har spredt risikoen til flere markeder. Lige nu er alt jo lukket ned, og derfor er eksportvirksomhederne også ramt. Men når det åbner op igen, så står de stærkt, fordi de ikke kun er afhængige af dansk økonomi, men har flere strenge at spille på. Derfor skal man som virksomhed også lige nu, overveje, om man skal i gang med noget salg internationalt, fx via online platforme, udtaler Mads Váczy Kragh.

Corona-krisen bliver alvorlig for region Sjællands erhvervsliv, men samlet set er erhvervslivet langt bedre stillet, end man var tidligere.

– Før Corona-krisen stod vi med et erhvervsliv, som havde trimmet organisationerne og havde fin fremgang i produktiviteten. Samtidig var der sat gang i digitalisering, innovation og markedsudvikling. Før finanskrisen havde vi en meget svag produktivitetsudvikling og mange virksomheder arbejdede med gamle forretningsmodeller og lav grad af innovation. På den måde står erhvervslivet stærkere end sidste gang, og vi kan derfor håbe på, at den umiddelbare krise overstås hurtigt, så erhvervslivet igen kan rejse sig i region Sjælland og Danmark.

En af de vigtigste faktorer i den forbindelse er også bankerne, hvor region Sjælland var meget hårdt ramt under sidste krise.

– Under finanskrisen blev region Sjælland hårdest ramt af alle ift. bankkonkurser. Den her gang er bankerne markant bedre polstret end sidst, og det er noget, som gør en kæmpe forskel for erhvervslivet. For rigtig mange konkurser under finanskrisen var en konsekvens af bankkrak. Så alt i alt, står vi i en alvorlig krise nu. Men vi står langt stærkere end sidste gang, udtaler Mads Váczy Kragh.

Erhvervshus Sjælland vejleder lige nu rigtig mange virksomheder om krisehåndtering, og har også specialviden omkring de mange støttepakker fra regeringen. Erhvervshusets hjælp er gratis og for alle virksomheder.

 

Mads Kragh, foto: Væksthus Sjælland