Mange forældre tager det som en selvfølge, at de produkter, der i Danmark sælges til børnesikring af hjemmet, lever op til de gældende sikkerhedskrav.
Men det er falsk tryghed. Ifølge en førende producent med indsigt i branchen lever mindst 95 procent af de solgte produkter i kategorien “dørsikring og skuffe/skabssikring” ikke op til de gældende sikkerhedskrav i de to EU-standarder, DS/EN 16948 og DS/EN 16654 for børnesikringsprodukter.
Der er direktør Jesper Birk Andersen fra firmaet Safe and Care, der nu afslører, hvor grotesk situationen er i en branche, der bør leve af at levere tryghed og sikkerhed for forældre og børn. Jesper Birk Andersen er repræsentant i flere EU-udvalg, der arbejder med minimumsstandarder til børnesikring, og han er initiativtager til organisationen Global Alliance for Child Safety og har etableret et samarbejde med Safe Kids World Wide, der arbejder for at højne sikkerheds- og informationsniveauet for produkterne i EU, USA, Australien og Kina.
– Alene i Danmark sker der hvert år tusindvis af uheld og ulykker, hvor børn kommer til skade i hjemmet. I mange tilfælde handler det om fingre, der kommer i klemme i døre, skuffer og skabe eller får adgang til farlige genstande i skuffer og skabe. Skoldning og fald fra trapper ligger også højt på listen. Rigtig mange af disse skader vil kunne undgås, hvis forældrene fik mere viden, og naturligvis hvis sikkerhedsprodukterne installeres og har den nødvendige og forudsatte kvalitet, fortæller Jesper Birk Andersen.
– Det ulykkelige og nærmest groteske er, at det lige netop er produkter til forebyggelse af denne type af ulykker, der “flyver under radaren” rent sikkerheds- og kontrolmæssigt på det danske marked. Langt de fleste af de solgte produkter lever ikke op til de gældende krav til sikring af døre, skuffer og skabe. Og gør de ikke det, er de principielt farlige og giver en falsk sikkerhed.
– Reglerne er klare. Det europæiske produktsikkerhedsdirektiv, GPSD, siger utvetydigt, at man som producent, distributør og forhandler har pligt til at sikre, at produkterne som minimum opfylder de gældende nationale og internationale standarder, herunder naturligvis EU-standarderne. Og der er tale om en særlig forpligtelse, da det er sikkerhedsprodukter til børn, som er ude af stand til selv at tage ansvar.
– Hvis produkterne ikke er godkendte, bryder man principielt den aftalte og vedtagne hensigt i EU-direktivet. Af uforklarlige årsager har dette tilsyneladende ikke myndighedernes bevågenhed, men hvis der kom mere fokus på området, ville disse produkter med al sandsynlighed blive krævet trukket tilbage fra markedet. I Danmark er det Sikkerhedsstyrelsen, der er kontrolmyndigheden med markedet, slutter Jesper Birk Andersen.