’EN AF OS’ bryder tavshed og tabu om psykisk sygdom på Folkemøde Møn 2019
Fredag og lørdag den 23.-24. august vil medarbejdere fra PsykInfo og 14 ambassadører fra ‘EN AF OS’ stå klar til at dele deres erfaringer med psykisk sygdom på Folkemøde Møn. I “Erfaringsbiblioteket” er det muligt som besøgende at booke en ‘EN AF OS’ ambassadør til en personlig samtale, hvis man er nysgerrig omkring, hvordan det er at leve med diagnoserne ADHD, borderline og angst.
PsykInfo er en rådgivnings- og udviklingsenhed under Psykiatrien i Region Sjælland. Her er også ‘EN AF OS’ organiseret – en landsindsats, hvor ambassadører med egne erfaringer med psykisk sygdom gennem åbenhed nuancerer synet på psykisk sygdom og gør det lettere at tale om på fx skoler og arbejdspladser. Formålet er at nedbryde fordomme om mennesker med psykisk sygdom. Af samme grund vil medarbejdere fra PsykInfo og 14 ‘EN AF OS’ ambassadører være til stede på Folkemøde Møn. Her håber de at møde en masse nysgerrige unge, der har mod på at stille spørgsmål og få nuanceret deres holdninger til psykisk sygdom.
Som en del af tilstedeværelsen på Folkemødet stiller PsykInfo og ‘EN AF OS’ et såkaldt “Erfaringsbibliotek” til rådighed. Her kan man på forhånd booke sig ind på en 20 minutters personlig samtale med tre forskellige ‘EN AF OS’ ambassadører, der er klar på at fortælle om de diagnoser, de hver især lever med.
– Vi har viden, som vi er gode til at dele, så andre kan få indblik i de udfordringer, vi lever med til daglig. Man får mulighed for at spørge en ægte, levende person, i stedet for bare at læse om det i en bog. Ved at sidde over for en person, der rent faktisk har personlige erfaringer med en sygdom, kan man få mange flere nuancer med. Folk tror tit, at de ved, hvad fx ADHD er, men ved at snakke med mig, finder de ud af, at det ikke bare er at være en spradebasse, der kravler på væggene. Det behøver nemlig ikke kun at være et problem at have ADHD, for man kan godt bruge det konstruktivt i sit liv, fortæller Louise Bjørndal, der har diagnosen ADHD, og som er én af de tre ‘EN AF OS’ ambassadører, man kan møde i Erfaringsbiblioteket under Folkemøde Møn.
I Erfaringsbiblioteket er det også muligt at booke en samtale med Sophie og Sarah, der har hhv. angst og borderline. Håbet er, at de besøgende går hjem fra samtalerne med ny viden. Måske bliver de tilmed endnu mere nysgerrige omkring, hvordan det er at have en psykisk sygdom, så de ikke er bange for at stille spørgsmål og tale åbent om det fremover.
Personlige oplæg, pjecer og lykkehjul
Udover Erfaringsbiblioteket er der flere andre muligheder for at blive klogere på psykisk sygdom.
Fra Folkemødets store scene i teltet på Store Torv kan man fredag kl. 10.30-11.30 høre to af ‘EN AF OS’ ambassadørerne fortælle om deres egne oplevelser med psykisk sygdom. De to unge mennesker har hver især på forskellig vis haft psykisk sygdom helt tæt inde på livet. I deres oplæg fortæller de om, hvordan de har tacklet det som unge og i den forbindelse, hvordan de har haft det med deres venner og familie. De deler, hvordan de har klaret sig og fundet gode måder at leve med psykisk sygdom på.
Det vil være muligt at stille spørgsmål efterfølgende.
Under hele Folkemødet kan man kigge forbi til en snak i ‘EN AF OS’ og PsykInfos stand på Gåsetorvet. Der vil være pjecer og andet infomateriale om psykisk sygdom, ligesom alle kan få et EN AF OS armbånd med hjem. Sidst men ikke mindst bliver der også mulighed for at prøve lykkehjulet, hvor der er chance for at vinde præmier ved at besvare spørgsmål om psykisk sygdom.
Alle er velkomne.
HVOR & HVORNÅR:
Erfaringsbiblioteket:
Fredag den 23. august kl. 10-14:
Book en samtale i Erfaringsbiblioteket på forhånd via Folkemødets hjemmeside:
- Vil du vide mere om ADHD? Mød og book Louise her
- Vil du vide mere om borderline? Mød og book Sarah her
- Vil du vide mere om angst? Mød og book Sophie her
Personlige oplæg på scenen i teltet på Store Torv:
Fredag den 23. august kl. 10.30-11.30
Kig forbi ‘EN AF OS’ og PsykInfo standen på Gåsetorvet:
Fredag den 23. august kl. 9-17
Lørdag den 24. august kl. 9-17