Studerende fra biotek på Absalon i Kalundborg har gennem de seneste måneder eksperimenteret med at brygge deres egne øl. I denne uge fremlagde de deres resultater for bryggerne hos Musicon Mikrobryggeri i Roskilde.
Normalt er de biotek-studerende omgivet af laboratoriers kliniske vægge, så det er et noget anderledes klasseværelse, de i dag fremlægger resultaterne, fra deres seneste forsøg, i:
Vi er omgivet af øl-haner, bøger om øl, brætspil og alt, der hører sig til: dagens scene er Musicon Mikrobryggeri, der ligger i Roskildes nye, kreative bydel Musicon.
Det er anden gang, at de studerende fra Kalundborg besøger bryggeriet. Som en del af biotek-uddannelsen har de studerende besøgt en række mindre virksomheder på Sjælland, hvor de har arbejdet med fermentering, og hvad der egentlig sker, når man blandt andet laver mjød og øl.
”Da de studerende var her i februar, fortalte vi dem om processerne i at brygge øl, og så stillede vi dem en opgave. Jeg ville gerne have hjælp til, hvordan jeg kan fremstille en god, alkoholfri øl”, fortæller Peter Jelsted, der er head brewer på Musicon Mikrobryggeri.
I dag skal resultaterne fremlægges.
Mange eksperimenter
Under deres arbejde med at fremstille alkoholfri øl, har de studerende selv lavet en masse research, og de har også selv skaffet den gær, de skulle bruge til at brygge øl.
”Vi har eksperimenteret meget med de forskellige kemiske processer, der sker i gæringen, og vi har lavet meget research omkring alle processerne i brygningen”, siger Mahmoud Samir Bayragdar, der studerer på det internationale hold på Diplomingeniør i Bioteknologi.
”For eksempel har vi arbejdet med fordele og ulemper ved forskellige temperaturer og sammensætninger for at få en forståelse for, hvad der egentlig sker, når man brygger øl”.
Åbnes udenfor
De studerende præsenterer deres forsøg og konklusioner for medarbejderne på bryggeriet, der interesseret spørger ind til fremgangsmåde og resultater.
”Vi garanterer ikke for, om de eksploderer ud over det hele”, siger de studerende og foreslår derfor, at selve smagningen af de deres øl-forsøg foregår udenfor.
Head brewer Peter Jelsted smager dem alle, og nogle er bedre end andre.
”Det er faktisk ikke så nemt at brygge øl, og det har været interessant med besøg fra Absalon”, siger Peter Jelsted.
”Der er kommet mange gode spørgsmål fra de studerende, og det er tydeligt, at de kender noget til processerne i brygningen, selvom der også er mange ting, de kan arbejde videre med”.
Også de studerende er glade for at have eksperimenteret med ølbrygning.
”Det har været anderledes og meget selvstændigt. Vi skulle fx selv bestille varer hjem og selv lave en masse research. Så vi er blevet sat – og har fået sat hinanden – på prøve”, siger Ida Marie Stenbygaard, der er studerende på det danske hold på Diplomingeniør i Bioteknologi.
”Og så er det fedt at komme ud til virksomhederne, ud i den virkelige verden. At biotek kan bruges til så mange ting siger også noget om, at vi kan få arbejde rigtig mange forskellige steder i fremtiden”.