Birk, ben og bark finder vej ind på Høng Bibliotek og omskaber rummet til en installation af nordisk natur, liv og skrift. I hele februar måned kan I få en kunstoplevelse af den norrøne slags, når kunstner Karin Olander flytter sine installationer ind på biblioteket.
“Bark og ben holder mennesker, dyr og planter oprejste og giver form til den levende organisme.
Efter døden er både bark og ben det sidste, der går i opløsning.
De stærke former afspejler det levede liv og er smukke i deres stivnede form i døden.
Stivnet bevægelse.
Barken udvider sig ved træets vækst, nogle gange må den slå sprækker for at følge med.
Knoglerne er komprimeret i det indre.”
— Karin Olander
En oplevelse af livet, mennesket og naturen — for alle aldre
Vikingerne brugte birkebarken som papir, og mange år efter var den lyse, flagede bark Nordens foretrukne materiale til at nedfælde tekster på. For Karin Olander, der bruger naturens materialer, er birkebarken derfor det oplagte tekstmedie. Hun skriver ord, digte og citater på birkens hud, en slags “breve fra skoven”, og hendes udstilling på Høng Bibliotek kredser om dette tema. Bark og ben, der bliver tilbage og vidner om liv levet. Her har hun sammensat bark og ben med andre materialer, der vækker genkendelse, undren og lyst til at gå på opdagelse. I rummet såvel som i skoven. Og der er god grund til at tage børnene med ind og se denne udstilling, for oplevelsen af livet og naturen har ingen alder, men kan sætte gang i de grå hos selv de små.
I naturen og rummet
Karin Olander er kunstner ud i alskens materialer, og fornemmelsen for rummet og den sanselige oplevelse i det fylder meget. Gennem årene har hun arbejdet med billeder, malet akvareller, tegnet og blandet det malede med fysiske objekter. Hun er eurytmist og har arbejdet i mange år med performance, men nu er det først og fremmest installationskunsten, hun udtrykker sig gennem, nærmere bestemt rumlige installationer, sat sammen med tekst og lyd.
“De foretrukne materialer er naturens. Birkebark, vildt-, fugle-og fiskeknogler, tekstiler kombineret indbyrdes, somme tider med tekster i form af digte, digtsekvenser og citater.”
— Karin Olander
Med bopæl i Arnakkebugten i bunden af Saltbæk Vig, har hun sine materialer lige ved hånden. Arnakkebugten er et fredeligt sted på kanten af et fredet område, hvor naturen får lov at være natur.
Her finder hun bark, ben og fjer og lader sig inspirere af mødet mellem naturen, det indre liv og egne refleksioner over verdens gang og udvikling.
Hun har udstillet på Bornholm, i København, Knabstrup, Kalundborg og Jyderup, og nu kommer turen til Høng. Og til påske udstiller Karin Olander på Cph Art Space i Docken Nordhavn i København. Karin Olanders udstilling kan opleves på Høng Bibliotek hele februar, og adgangen er som sædvanlig gratis. Gå ikke glip af denne smukke oplevelse. I kan også følge hende på Facebook under navnet @brevefraskoven.