10 gode råd om brug af levende lys fra Domea.dk

Vi er verdensmestre i hygge i Danmark, og det involverer i den mørke tid ofte levende lys. Men der er ingen grund til også at slå verdensrekorder i ildebrande – så følg disse 10 gode råd til en brandhyggelig december.

Der er ikke noget bedre end at krybe under et varmt tæppe med en god bog, en kop dampende hot kakao og en pebernød on the side på en mørk vinteraften, mens levende lys sitrer roligt i vindueskarmen og spreder hygge i rummet. I hvert fald så længe det netop er hygge, lysene spreder.

December er nemlig ikke kun højtid for julefrokoster, gaveræs og risengrød, men også for ild i gardiner og juledekorationer. Og det går lynende stærkt, når et stearinlys får fat, og ild og røg udvikler sig og skader både dig og dit hjem.

“Du må aldrig gå fra et tændt stearinlys. Hvis f.eks. lyset vælter ned i din sofa eller får fat i julepynten, vil ilden sprede sig eksplosivt, og i løbet af få minutter er temperaturen oppe på 800 grader, og røg og ild ude af kontrol,” siger seniorkonsulent inden for brandsikkerhed i Domea.dk, Preben Christensen.
Men det behøver slet ikke gå så galt. Ved at følge få gode råd kan du undgå, at julen går op i røg. Preben Christensen fra Domea.dk anbefaler:

1. Hold altid øje med tændte stearinlys. Fornemmer du f.eks., at du er ved at døse hen på sofaen, skal de slukkes med det samme.
2. Sluk dem, når du forlader rummet, fx for at lave kaffe. Især lys i juledekorationer, der typisk er tæt omgivet af brandbare materialer, er en god idé at slukke, selv når du er væk i kort tid.
3. Arrangér netop juledekorationer, så lysene har langt til pynten, og lad dem aldrig brænde helt ned. Jo længere juledekorationerne har pyntet i dit hjem, jo tørrere bliver de, og jo større brandfare udgør de.
4. Stil aldrig levende lys i bogreoler eller andet med loft eller låg på.
5. Placér lysene langt fra gardiner, tæpper og lignende.
6. Sørg for, at lyset ikke står i træk i vinduet eller ved siden af varmekilder som tv og radiator. Det kan få lyset til at brænde skævt, løbe og sode til.
7. Sluk lyset, hvis du vil flytte det.
8. Sluk lyset, hvis flammen er meget lille og eller meget høj. Det sidste kan skyldes, at vægen er for lang. Den optimale længde er max 1 cm. Sluk lyset, før du klipper vægen til.
9. Brug en lyseslukker i stedet for at puste lyset ud. På den måde undgår du at puste varm stearin på de omkringliggende ting, og du sikrer, at lyset bliver slukket ordentligt og ikke efterlader gløder, samtidig med at du kvæler osen hurtigt.
10. Og husk så lige at lufte ud, når røgen har lagt sig.

Fakta:
– 70.000 personer udsættes hvert år for brand i deres bolig.
– Der er over dobbelt så mange brande i december som i enhver anden måned i løbet af året. Det skyldes især brugen af levende lys i julemåneden.
– 1.500 personer indlægges hvert år med røgforgiftninger og brandsårsskader.
– 70-80 personer (i gennemsnit) dør hvert år i en brand i Danmark.
– I Tyskland dør blot en tredjedel i brand i forhold til antallet i Danmark.
– 800.000 danske hjem har enten ikke en røgalarm, eller har en, men har ikke sat den op. Det svarer til næsten en tredjedel af alle danske hjem.

Foto: Domea.dk