Filmaftenen i dokumentar filmklubben GIMLE:DOX onsdag den 7.oktober var den sidste. Efter 15 års aktivitet med at vise kvalitets dokumentarfilm efterfulgt af debat med instruktører lukker GIMLE:DOX. Det har været gode år med et hav af spændende film fulgt af indholdsrige samtaler mellem publikum og instruktør, skriver GIMLE:DOX i en pressemeddelelse.
I de år GIMLE:DOX har eksisteret har dokumentarfilm været i hastig udvikling. Fra at være en forholdsvis upåagtet genre inden for filmkunsten, som det kunne være svært at få adgang til, vises nu stort set alle kvalitets-dokumentarer på TV, streamingtjenesterne udbyder dokumentarfilm, og biograferne har dem af og til på plakaten.
For dansk dokumentar har det været et stort årti. Der uddannes hvert år dokumentarfilm-instruktører fra Filmskolen, og det strømmer ud med dokumentarfilm af høj kvalitet. Danske dokumentarfilm er med i konkurrencen om Oscars og andre store filmpriser, og dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX , der afholdes hvert år i København, er en af verdens største.
Dokumentarfilm branchen er i vækst og hos produktionsselskaberne stiger priserne voldsomt.
GIMLE:DOX er i den situation, at samtidig med at det er blevet nemt for publikum at se dokumentarfilm mange andre steder, bliver det stadig sværere at skaffe de kvalitetsfilm, GIMLE:DOX ønsker at vise. Det bliver stadig vanskeligere at få en aftale med en instruktør, da de fleste har lavet en aftale med et
produktionsselskab. Det betyder, at selvom filminstruktørerne og foredragsholderne er utrolig imponerede og begejstrede for at besøge Kulturhus Gimle, så er det ikke muligt for dem. Det er ikke tilstrækkeligt at betale honorar til dokumentarfilminstruktøren, der skal også betales en afgift til produktionsselskabet, og vi bliver mødt med krav på op til 10.000 kr. Selvom GIMLE:DOX har været støttet af Kalundborg kommune, er afgifter i den størrelsesorden helt uden for vores muligheder.
GIMLE:DOX har besluttet at lukke, mens legen er god.
I GIMLE:DOX har vi haft et spændende koncept, idet instruktøren har været til stede og har kunnet uddybe og perspektivere filmen og fortællingen. Vi vil savne at have en fælles oplevelse og samtale LIVE med vores altid oplagte publikum.
Dokumentarfilmentusiasterne er nu henvist til lænestolen – eller til det årlige CPH:DOX.
Den fælles oplevelse af en film, muligheden for at høre om instruktørens tanker og få uddybet baggrunden for filmen, det er det, der nu forsvinder med GIMLE:DOX. Men der er stadig spændende LIVE arrangementer i Folkeuniversitetet, hvor man kan møde kulturpersoner og desuden masser af levende musik i Kulturhus Gimle.
Kulturhus Gimle er et sted hvor ting kan ske. Det er åbent for, at nye grupper med nye initiativer, kan skabe nye aktiviteter.