For at markere årets Halloween slog børnehuset Svalereden i Høng i den sydlige del af Kalundborg Kommune endnu en gang dørene op for områdets dagplejere, vuggestuer og børnehaver til en formiddag i uhyggens tegn. Til festen, der både bød på græskarmaling, æbleskiver lunet på bål og ansigtsmaling, deltog godt 130 børn, og det glæder Svaleredens pædagogiske afdelingslederleder Trine Thomsen:

Fest er bare fedt for børn. At skulle til fest er alle vores børn virkelig glade for, og så giver det noget helt særligt, når man er værter og skal vise sin egen børnehave frem”.

Netop fordi Svalereden var værten for festen, havde både børn og pædagoger pyntet legepladsen op med spøgelser, græskaransigter og uhyggelige edderkopper:

Alle har været med til at pynte op, og vores børn har virkelig hygget sig med det”, fortæller afdelingslederen. Men selvom pyntet er uhyggeligt og børnene var klædt ud som både hekse, trolde og monstre, så var stemningen på legepladsen ikke til at tage fejl af:

Det er sjovt at være her, for det er en sjov legeplads, og æbleskiverne smager godt”, fortæller Valdemar på 5 år fra børnehaven Gården.

En måde at skabe og vedligeholde relationer

Halloweenfesten skaber ikke kun glæde hos de mange børn i børnehaven, for der er nemlig flere positive effekter ved at afholde en fælles fest for børn og personalet fra kommunens sydlige børnehuse og dagplejere:

Når vi samles til festen som i dag, så mærker vi tydeligt samarbejdet mellem børnehusene og dagplejerne, og vi styrker samtidig også relationerne mellem personalet og mellem børnene”, fortæller Trine Thomsen.

Mathias Hoffgaard er pædagogisk assistent i børnehuset Troldebo, og han mærker tydeligt, hvad det giver børnene, når de samles i Svalereden:

Det giver en masse nye relationer på kryds og tværs, og måske er der også lidt genkendelighed fra dem, der kender hinanden i forvejen. Og så synes vores børn, at det sjovt med de nye rammer og nye indtryk”.

For Bonnie Witzner, der arbejder som pædagog i børnehuset Gården, er det vigtigt, at der er tid til at børnene kan lege på kryds og tværs:

Det er rart, at festen ikke er så planlagt, at der også er tid til at de kan lege sammen med andre fra andre børnehuse. Og så er det også rigtig dejligt, at dagplejen er med i dag, for så får de også set nogle af de børn, de har sagt farvel til i løbet af sommeren.”

Forud for festen har børnene i Svalereden arbejdet med kultur og traditioner, for det er vigtigt, at børnenes nysgerrighed på hinanden og sig selv styrkes og støttes, forklarer Trine Thomsen:

”Vi har arbejdet med læreplanstemaet kultur, æstetik og fællesskab, for det skaber mulighed for mange forskellige oplevelser – både som gæst og som vært. Det bidrager til udviklingen af børns engagement, fantasi, kreativitet og nysgerrighed på sig selv og hinanden”.

Halloweenfesten er en tilbagevendende tradition, der som en af området andre faste traditioner – Sangens Dag – er med til at sikre det vigtige fællesskab blandt områdets børnehuse:

Festen er lidt det samme koncept som Sangens Dag, hvor vi sammen skaber en følelse af samhørighed her i syd”, forklarer Trine Thomsen, der er glad for den store deltagelse og de mange børn, der fylder godt på Svaleredens legeplads:

Vi oplever en større og større tilslutning, og det er vi som hus stolte af, for andre bruger deres til på at komme til vores fest. Nogle af børnehusene har taget busser hertil, og det siger bare alt om deres engagement”, afslutter hun.

 

Pressefoto