I alt syv personer er nu straffet med fængsel på livstid for deres roller i sagen om dobbeltdrab og drabsforsøg i Kalundborg i november 2020.

Retten i Holbæk fandt tirsdag to mænd skyldige i medvirken til drab og drabsforsøg. De to mænd blev begge straffet med fængsel på livstid, ligesom den ene af de dømte blev udvist af Danmark for bestandigt.

Dermed er i alt syv personer idømt livsvarigt fængsel for skuddrabene på to mænd i november 2020 på en parkeringsplads i Kalundborg. Ved skyderiet blev yderligere en mand hårdt såret men overlevede.

Det har været politiets opfattelse, at skyderiet fandt sted som led i en konflikt mellem den nu forbudte gruppering LTF og den såkaldte Sydkystgruppe. Hvor den første del af retssagen rettede sig mod de mænd, der udførte selve drabet, så er det Midt- og Vestsjællands Politis opfattelse, at de to, der nu er dømt, har været ledende medlemmer af LTF og ansvarlige for at beordre drabene.

”Med dagens dom har vi nu ikke alene fået dømt de, der udførte drabene, men også dem, der gav ordren. Så derfor er det med stor tilfredshed, at vi i dag har kunne konstatere, at retten har været enige med os både i vores vurdering af sagens beviser og med den straf, som anklagemyndigheden mente var den rigtige”, siger specialanklager Anja Lund Liin fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Efterforskningen i sagen baserer sig i vidt omfang på beskeder mellem de involveredes krypterede telefoner, som det er lykkes politiet at bryde.
”Det har været en omfattende efterforskning, der har krævet store ressourcer. Vi har at gøre med et miljø, der ikke er kendt for at samarbejde, så derfor er det selvfølgeligt tilfredsstillende for os, at retten i så alvorlig en sag har vurderet, at politiets efterforskning har været i orden”, siger politiinspektør Brian Bang-Rasmussen.

Det var i juni 2022, at den første del af sagen var for retten. I alt seks mænd var tiltalt – af dem blev den ene frifundet. Af de fem, der blev idømt fængsel på livstid, blev to af dem også udvist af landet. Alle fem ankede dommen til landsretten.

De to mænd, der tirsdag fik deres straf, valgte begge at anke dommen.

Kilde Midt- og Vestsjællands Politi.

Foto: ABW