Synscenter Refsnæs er det nationale specialpædagogiske ressource- og videnscenter for børn og unge med synsnedsættelse herunder blindhed.

Centret har et særligt folkeskoletilbud, en efterskole og STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse) samt flere botilbud. Derudover står Synscenter Refsnæs for den landsdækkende specialrådgivning på synsområdet for børn og unge, hvilket også betyder, at centret udvikler og tilrettelægger undervisningsmaterialer og hjælpemidler, som børn og unge f. eks. kan bruge i den almindelige folkeskole.

Den 1. november har centret ligget i Kalundborg lige ud til fjorden i 125 år. Beboere og ansatte fejrede dagen med blandt andet fødselsdagssang og lagkage.

Til den officielle fejring holdt tidligere elev Thea Hermansen tale. Hun gik på Synscenter Refsnæs’ efterskole fra januar 2021 til juni 2023.

– Refsnæs bringer dig sammen med ligesindede, og alle kan forstå de oplevelser, som du har haft i livet. Et eller andet sted er de elever, som jeg gik sammen med, blevet den søskendeflok, jeg aldrig fik. De her mennesker er nogle af de sejeste, som jeg nogensinde har mødt. Det er det, jeg vil fortælle historier om i fremtiden. Jeg er stolt af den person, jeg er, og Refsnæs har formet mig på så mange måder.

– Jeg lærte meget om mig selv fagligt, hvilke måder jeg lærer bedst på, hvor mine styrker og svagheder ligger inden for alle fag, og hvordan jeg fungerer i eksamenssituationer, fortæller Thea Hermansen.

Læs mere og se billeder fra fejringen her

Foto ABW