Glæd dig! Kalundborg Biblioteker er glade for at kunne lancere endnu et arrangementskatalog fyldt med alverdens spændende kulturarrangementer for børn og voksne, spændende artikler og interviews.

Offentliggørelsen af efterårskataloget sker fredag d. 20. januar, hvor Arrangementskataloget kan hentes på alle biblioteksafdelinger i Kalundborg kommune: Kalundborg Bibliotek, Eskebjerg Bibliotek, Snertinge Biblioteksinfo, Svebølle Kvik Bibliotek, Ubby Bibliotek, Høng Bibliotek, og Gørlev Bibliotek. OBS. Billetsalget åbnes først lørdag den 21. januar kl. 11.00

Et forår med fokus på Astrid Lindgren
2023 er et Astrid Lindgren år. Særlig rettes fokus mod børnebogen Brødrene Løvehjerte, idet den blev udgivet for 50 år siden i Sverige.

”På Kalundborg Biblioteker kalder vi bogen Brødrene Løvehjerte ”for den ultimative børneklassiker”. Derfor er en del af forårets arrangementer inspireret af Astrid Lindgrens forfatterskab.”

Den anmelderroste forfatter Jens Andersen kommer til Kalundborg d. 1. februar og afholder foredraget ”Denne dag, et liv” der omhandler Astrid Lindgrens liv. Den 26. marts gæster teater André Andersen SOLO med familieforestillingen Brødrene Løvehjerte, som er en en-mandsforestilling, hvor man møder alle de kendte figurer fra romanen. Begge dele foregår i Kalundborg hallen. Hele foråret vil der være krea-værksteder for børn der tager udgangspunkt i Astrid Lindgrens univers, og både i børne- og voksenbiblioteket vil der være bogudstillinger om Lindgrens forfatterskab. Læseklubben for børn i alderen 9-13 år Boggnaskerne, der mødes på Kalundborg Bibliotek, vil også inddrage Astrid Lindgrens bøger, ligesom den populære Dittes Kunstklub vil inddrage temaer fra Astrid Lindgrens forfatterskab.

Flere kendte navne:
Glæd dig også til at opleve den kendte bager- og dessertkok Markus Grigo, der kommer til Ubby Bibliotek og Forsamlingshus og tager publikum med ”bag teltet”, mens han fortæller om en af tidens mest populære bagekonkurrencer. Med sig har han den lokale bageentusiast Susanne Meyerhoff, som også vil bidrage med gode fortællinger.

Journalist Eva Jørgensen kommer til Snertinge Biblioteksinfo og holder foredraget ”Bevar mig vel”, der tager udgangspunkt i bogen af samme navn, der omhandler hendes alvorlige sygdomsforløb og mødet med det danske sundhedsvæsen.

Forfatter Tom Buk-Swienty holder foredrag om hans nyeste bog ”Safari fra Helvede” i Kalundborg. En fortælling om en række sønderjyske mænds skæbne i Afrika under 1. verdenskrig. Med udgangspunkt i en række historiske kilder, øjenvidneberetninger og dokumenter fra Tyskland, England og Danmark udfolder Tom Buk-Swienty et fascinerende stykke verdenshistorie, der også involverer den dengang britiske marineminister, Winston S. Churchill, og den tyske general Paul von Lettow-Vorbeck, der blev kendt som ”Afrikas løve”.

Det er historiefortælling, når det er bedst!

I Høng tager den tidligere drabschef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen publikum på en mental rejse ind i hovedet på en morder, når han holder foredraget ”MORD” i februar måned. Med udgangspunkt i sine bøger giver Bent Isager-Nielsen eksempler på virkelige mordsager og deres opklaring – herunder retsmedicin, afhøringsteknik, kriminalvidenskab, DNA-registrering og ikke mindst gerningsmandsprofilering.

Lokale personer på programmet
Svebølle Biblioteksgruppe har inviteret kunstner Julie Dam til at holde foredraget ”Livet som kunstner, arkæolog og tilflytter” den 2. marts. Aftenen begynder med en times fernisering, hvor du kan gå på opdagelse i Julies malerier og nyde udstillingen ”Svebølles unikke kultur- og naturlandskaber”. Derefter begynder foredraget, hvor Julie fortæller om sit liv som kunstner, arkæolog samt de muligheder der er opstået efter at være flyttet fra København til Vestsjælland, nærmere bestemt Svebølle by.

Høng bibliotek får besøg af Shahin Aakjær, der har skrevet bogen ”Verdensbarn – kan man bortføre sin egen søn?” hvor store dele af bogen foregår i Kalundborg kommune. Shahin blev bortført som barn til Iran af sin egen far, der år forinden havde mødt en dansk kvinde.
Ifølge Social- og Ældreministeriet er knap 100 børn bortført, enten til eller fra Danmark. Shahins historie er en af disse, og foredraget vil handle om om at finde sig til rette med to kulturer, om identitet og evnen til at finde sin plads i verden.

Kom med på Biblioteksklubbens busture
I den kommende forårssæson er der hele fire busture. Biblioteksklubbens busture har altid været meget efterspurgte, og ideer til turene fås ofte på de to årlige klubmøder som Biblioteksklubben afholder. Dette er også tilfældet for de ture der udbydes i denne sæson.
F.eks. kan man d. 25. marts komme i fængsel med Biblioteksklubben. Her går turen til Krimimessen, som finder sted i det tidligere Horsens Statsfængsel. Her er der mulighed for at opleve et stjernespækket program fyldt med alle de populære krimiforfattere.
D. 6. juni tilbydes en tur som i flere år har været efterlyst af medlemmerne i Biblioteksklubben, nemlig en tur til både Dansk Forsorgsmuseum i Slagelse og til Sprogø, hvor der fortælles om kvindeanstalten. Turen er kommet i stand, takket være samarbejde med Hvidebæk Lokalråd, som har haft gode kontakter at trække på.
Desuden er der to andre spændende kulturture, som med garanti vil vække begejstring, men som er en overraskelse, der først offentliggøres når kataloget udkommer. Vil du være sikker på at komme med på tur, skynd dig forbi et af bibliotekerne og hent et arrangementskatalog.

Det’ for børn
Kalundborg Biblioteker har en bunke spændende tilbud til børn i den kommende sæson. Teen-klubben for de unge fortsætter. Her skal spises pizza og laves sjove aktiviteter, som fx at designe T-shirts eller lave 3D-Print.

Ud over de kreative workshops er der også teater for børn. I Ubby vil børn og deres forældre kunne opleve forestillingen ”Bytte bytte købmand”, som er frit efter H.C. Andersens fortælling ”Hvad fatter gør… ”.På Gørlev Bibliotek kan de mindste børn opleve forestillingen GNIST, der er en interaktiv teaterforestilling om og med hjernen for børn helt ned til 1 ½ år. I Snertinge kan man opleve forestillingen ”Hvis jeg var en hund”, hvor man møder Leonard, der er så bange for hunde, at han til sidst ønsker selv at blive en stor stærk hund.

Søndagskoncerterne på Musisk skole tilbydes atter i denne sæson, og her vil man bl.a. kunne møde de kendte personer fra Ramasjang. D. 5. marts holdes en fest med Hr. Skæg. Han kommer med sine allerbedste sange og laver skæg med tal og ord, når han holder familiekoncerten ”Syng med Hr. Skæg”. D. 30. april er det Oda Omvendt med det seje hår, bare tæer og prikker på armene, der vil gøre os klogere på, hvordan vi kan bruge fantasien på de vildeste måder.

Flot kunst på Bibliotekerne. Vi har som sædvanligt udstillinger på vores biblioteker i løbet af sæsonen. I efteråret kan I finde kunstudstillinger på Kalundborg, Høng og Gørlev Bibliotek, og som noget nyt er der også PR for kunstudstillinger på Ubby Bibliotek og Forsamlingshus. I kataloget kan man orientere sig om, hvem der udstiller hvor og hvornår. Kunst i Pinsen er en tilbagevendende begivenhed, hvor kunstnere, kunsthåndværkere og gallerier åbner dørene for publikum i pinsen. Traditionen tro skydes pinsens kunstrute i gang med en udstilling på Kalundborg Bibliotek. Et udvalg af årets deltagende kunstnere udstiller hver et værk. Få en smagsprøve på alle de fantastiske kunsthåndværker pinseruten byder på, og planlæg din rute.

Liv, koncerter og foredrag i Forsamlingshusene
Igen i år sprutter det med LIV i kommunens forsamlingshuse. Der er lagt op til hyggelige og berigende stunder, når Frank Erichsen, kendt som Bonderøven, gæster Vinde Helsinge Forsamlingshus. Meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard gæster Buerup Forsamlingshus med foredraget Klimaskolen, og giver et enestående indblik i vejret og klimaet, fortalt på en måde som alle kan forstå. Ulf Pilgaard kommer til Løve Forsamlingshus med sit ærlig, humoristiske og eftertænksomme foredrag om hvordan det er at blive gammel og hvordan han ser tilbage på det begivenhedsrige liv, han har levet. Er man til grin og latter, så gå ikke glip af den folkekære skuespiller Preben Kristensens livsbekræftende foredrag ”Husk at være glad”, der til foråret også gæster et af forsamlingshusene i Kalundborg kommune.
Det skorter heller ikke på musikalsk underholdning i forsamlingshusene. Er man til dansktoppen, så kom til fest i Gl. Svebølle Forsamlingshus, når Lotte Riisholdt holder koncert, eller syng med på Shu-bi-duas kendte numre, når Shubiduo tager en tur tilbage til et Danmark, hvor bierne
summede i grøftekantens blomster, og storken lå på bondemandens skorsten. I Eskebjerg kan man opleve en næste tro kopi af Bryan Adams, når Bryan Adams Jam kommer og underholder.

Odsherred teater:
Odsherred teater er igen klar med en turne rundt i forsamlingshusene. De seneste år har de med stor succes spillet anmelderroste forestillinger såsom ”Nina, kære Nina” og ”To halvgamle mænd.” I år hedder forestillingen ”ALT ER FLOSKLER”, hvor der gives et tragikomisk indblik i sorg og hvordan livet fortsætter når en mand mister sin kone.
Premiere på forestillingen vil finde sted d. 12. april, hvorefter den i løbet af en måneds tid vil spille rundt om i Kalundborg kommune i hele fem forsamlingshuse. Se tider, klokkeslæt og tilmeldingsmuligheder i det nye arrangementskatalog.

Artikler og interviews
Foruden de mange arrangementer, kan du også læse et flot forord af Olav Rye Hintze, der er mangeårigt medlem af den frivillige biblioteksgruppe i Svebølle. Olav sætter fokus på bibliotekernes vigtige rolle i lokalsamfundet, og at der særligt siden Coronapandemien ligger en stor opgave i at genopbygge og opretholde en fællesskabsfølelse, og at biblioteket er meget vigtig i kommunen i denne sammenhæng.
Man finder også en artikel med Leiv Arne Kjøllmoen, der siden 2022 har været Odsherred Teaters direktør. Odsherred Teater er også egnsteater for Kalundborg kommune, og i artiklen fortæller Leiv, hvorfor og hvordan han vil styrke kulturtilbuddene i Kalundborg kommune.
Forfatter Jens Andersen fortæller i en artikel om hvordan et møde med Astrid Lindgren tilbage i 1990, var årsag til at han senere skrev biografien om hendes liv.

Biblioteksklubben
Vil du være sikker på at få de seneste nyheder om arrangementer og tillige få rabat til de mange arrangementer, så meld dig gratis ind i Biblioteksklubben. Det eneste biblioteket skal bruge er en mailadresse. Som medlem får man også en gratis gave, nemlig et stof-net til biblioteksbøger eller indkøb. Læs mere på www.kalundborgbib.dk/klub

Vi er stolte over endnu engang at kunne præsentere et spændende arrangementsprogram, der denne gang fylder hele 47 sider. Tak til alle vores samarbejdspartnere, forsamlingshuse, foreninger og frivillige der har gjort dette muligt.