Odsherred Teater sætter alle sejl til, når teatret præsenterer sin første store egenproduktion i den nye teatersal i Nykøbing Sj. Det sker med et stykke nyskrevet dansk dramatik, inspireret af en af de mest spektakulære begivenheder i Odsherreds historie – nemlig sagen om Hovsa-missilet. ”Hændelsen” fandt sted for 40 år siden, den 6. september 1982, da et 500 kg. tungt Hapoonmissil, ved en fejl, blev affyret fra fregatten Peder Skram, der lå ud for Sj. Oddes kyst. Efter 34 kilometers flyvning i lav højde, eksploderede det i et sommerhusområde i Lumsås.

Heldigvis kom ingen mennesker noget til, og de materielle skader var til at overse. Til gengæld blev de menneskelige omkostninger for kaptajn H. G. Olsen, der havde vagten, den dag ombord på Peder Skram, næsten uoverskuelige. Hvad der først blev betegnet som en menneskelig fejl, viste sig senere at være en ”svaghed i sikkerheden” på det amerikansk produceret våbensystem, der var installeret på Peder Skram. Men på trods en række lokale journalisters ihærdige afdækning af sagen, et arbejde der indbragte dem en Cavlingpris og næsten rensede kaptajnen, ville historien om ”Missil-Olsen” og Hovsa-Olsen” ikke slippe sit tag i offentligheden.

Forestillingen MISSILET – er en fiktion, der snor sig rundt om de virkelige begivenheder i 1982, da missilet ramte og i tiden efter. Vi befinder os i den allerkoldeste periode af den kolde krig. Her følger vi fredsaktivisten og søofficerdatteren Hannah, der ad skæbnens kringlede veje, bliver rodet ind i sagen om Missil-Olsen og hans sørgelige skæbne og ikke mindst Hannahs far, den højtplacerede søofficer på Holmen, der skal håndtere sagen i offentligheden. MISSILET er et medrivende drama med klare paralleller til i dag. Om svigt i en højere sags tjeneste, svigt af den enkelte på bekostning af “noget større”, svigt af egne idealer og ikke mindst svigtet mod sandheden. Mei Oulund, der har skrevet MISSILET fortæller: ”Her 40 år efter hændelsen, er der stadig mange, der ikke kender til den rigtige historie om “Hovsa-Missilet”.

På trods af, at sagen blev kulegravet af lokale journalister fra det daværende Holbæk Amts Venstreblad. På trods af, at journalisternes stædige arbejde førte til en ændring af anklageskriftet mod Olsen. På trods af, at det faktisk endte med at Olsen stort set blev frikendt og at journalisterne fik en Cavlingpris for afdækningen af sagen, så trækker mange stadig på smilebåndet ved tanken om Hovsa-Olsen, der ved en fejl trykkede på knappen. “Den offentlige mening” er en lunefuld størrelse og springer ubesværet fra hån og latterliggørelse til sympati efter forgodtbefindende. Så hvordan gik det til, at så mange af os her 40 år efter stadig husker den forkerte udlægning, mens sagens virkelige sammenhæng blev glemt?”

I forestillingen medvirker, udover fem skuespillere, en række lokale kræfter som kor og statister.

Medvirkende: Henrik Jandorf, Allan Helge Jensen, Sofie Alhøj, Henrik Ipsen, Mei Oulund, kor og statister.

Instruktør: Frede Gulbrandsen

Korarrangementer og sanginstruktion: Vibeke Bjergaard

Dramatiker: Mei Oulund

Scenograf: Eilev Skinnarmo

Scenografibygger: Theis Witzel

Kostumer: Charlotte Falkenberg

Produktionsleder: Dennis Veilgaard

MISSILET har premiere 30. marts 2022 kl. 19.30. Forestillingen spiller frem til 16. april og igen i august/september.

 

Pressefoto