Demens er en alvorlig sygdom, som har store konsekvenser for demensramte og pårørende. Det kan gøre ondt og være frustrerende, når sygdommen forandrer og belaster hverdagen. Med en ny café tilbyder Kalundborg Kommune demensramte familier rådgivning, et uforpligtende samvær og et velfortjent pusterum.

Pusterummet er navnet på en ny café, som er et tilbud til demensramte borgere, der bor i eget hjem og deres pårørende.

Her har borgerne mulighed for at møde andre mennesker, der er i samme livssituation. De kan blive en del af et uforpligtende fællesskab, hvor de kan få noget støtte, rådgivning fra Kalundborg Kommunes tre demenskonsulenter og et pusterum fra hverdagens udfordringer.

”Vi oplever ofte, at demensramte borgere og pårørende sidder inde med mange spørgsmål, som de ikke ved, hvordan de skal få afklaret. Vi har derfor valgt at åbne Café Pusterummet, fordi vi ønsker at stille os endnu mere til rådighed for vejledning om blandt andet demenssygedomme, kommunens tilbud og fremtidsfuldmagter”, siger Helene Lis Jørgensen demenskonsulent i Kalundborg Kommune.

Et tabubelagt emne

Demens er for mange danskere et tabubelagt emne, som man helst ikke vil tale om. Det betyder, at det kan være svært at spørge om hjælp og søge støtte fra venner og bekendte. Dette faktum er med til at skabe et endnu større pres på den demensramte og pårørende. Med dette projekt ønsker Kalundborg Kommune derfor at aftabuisere emnet gennem vidensdeling og ved at give borgerne indsigt i, hvad demens er.

”For at vi kan nedbryde tabuet om demens, har vi brug for at tale endnu mere om emnet. En demenscafé skaber trygge rammer for borgere, der har behov for at tale med en fagperson om sine bekymringer, de svære ting og ”det man helst ikke vil sige højt”, fortæller Charlotte Bolgann demenskonsulent i Kalundborg Kommune.

Caféens åbningstider

Café Pusterummet åbner dørene for første gang torsdag den 20. januar 2022 i Høng. Derefter vil caféen hver måned skifte lokation mellem Høng og Kalundborg for at sikre, at alle interesserede borgere har mulighed for at benytte sig af tilbuddet. Der er ingen tilmelding. Det betyder, at borgerne kan møde op inden for åbningstiderne, når det passer dem bedst. Der vil være kaffe, te og kage.

I Høng åbner caféen på adressen Høng Gl. Rådhus, Hovedgaden 37, 4270 Høng på følgende dage:
– 20/01 kl. 16:00-18:00
– 31/03 kl. 16:00-18:00
– 09/06 kl. 16:00-18:00
– 18/08 kl. 16:00-18:00

 

Foto: ABW