Opslag på byportalen er sponseret af vores partnere, udgivet 10. november 2022

Der bor nu mere end 800.000 hunde i danske husholdninger. Det betyder, at menneskets bedste ven stadig indtager førstepladsen på ranglisten over Danmarks mest populære kæledyr.

Ved første øjekast kan dette virke uproblematisk. De firbenede venners økologiske poteaftryk skal dog ikke undervurderes. For at reducere dette kræver det bæredygtige løsninger, især når det kommer til fodring.

Menneskets bedste ven indtager stadig førstepladsen på ranglisten over Danmarks mest populære kæledyr. Foto: ABW

Hvorfor er hundefoder et miljøproblem?

Hunde bliver også betegnet som semi-kødædende dyr. Det betyder, at deres fordøjelsessystem primært er specialiseret i at fordøje animalske fødevarer. Disse får de firbenede som regel i form af kød og af og til også i form af fisk.

Problemet med dette er, at moderne konventionelt landbrug udgør en betydelig belastning på miljøet:

  • Godt to tredjedele af al landbrugsjord, der bruges på verdensplan, bruges direkte eller indirekte til husdyrbrug.
  • Husdyrenes udskillelser forurener jorden betydeligt og forurener grundvandet.
  • Der bruges enorme mængder vand i kødproduktionen.
  • Kvæg udleder enorme mængder klimaskadelig metan, når de fordøjer deres mad.

Er insekter et bæredygtigt alternativ?

I betragtning af indvirkningen på miljøet er det på høje tid at fokusere mere på bæredygtige løsninger, når det kommer til fodring af hunde. Insekter er f.eks. et godt alternativ til konventionelt kød.

Det kræver kun en brøkdel af pladsen og ressourcerne at opdrætte insektlarver sammenlignet med traditionelt husdyrbrug. Vandforbruget er mange gange lavere. Larverne udnytter deres foder meget effektivt. Derudover producerer de i modsætning til kvæg ingen klimaskadende metan.

Alle disse egenskaber gør, at insekter er væsentligt mere miljøvenlige. Dem, der værdsætter bæredygtighed, bør derfor bestemt være lidt opmærksomme på den innovative råvare.

Er insekter velegnede som passende foder til hunde?

Hundefoderproducenten Bellfor anses for at være en pioner i Europa, når det kommer til at bruge insekter som råvare i hundefoder. Virksomheden lancerede de første insektbaserede sorter tilbage i 2016.

Bellfor bruger larverne fra Hermetia illucens (sort soldaterflue) til sit insektbaserede hundefoder. Insektproteinet fremstillet af de sorte soldaterfluer har en høj biologisk værdi og indeholder alle essentielle aminosyrer.

Derudover er de meget fordøjelig for hunde. Selv sensitive firbenede venner med fødevareallergi tåler normalt denne hypoallergene proteinkilde uden problemer. Insektproteinet er derfor et glimrende alternativ til kød og egner sig uden begrænsninger som eneste kilde til animalske proteiner.

Omhyggeligt afstemte insektbaserede sammensætninger

Insektprotein alene er naturligvis ikke nok til at sikre en behovsbaseret tilførsel af næringsstoffer. Derudover skal sammensætningen af ​​foderet samlet set være rigtig.

Af denne grund bruger Bellfor ikke hvede, kunstige smagsstoffer eller konserveringsmidler i sit insektbaserede hundefoder. Udover insektprotein anvendes der i stedet kun veltolererede ingredienser af høj kvalitet, såsom søde kartofler.

Velsmagende og fordøjelig: Bellfor Naturfarm-Schmaus

Bellfors sortiment omfatter nu omkring 30 forskellige insektbaserede produkter. Den seneste af disse er Bellfor Naturfarm-Schmaus. Et højt indhold af insektprotein og andre værdifulde ingredienser, såsom linser og kokosolie, gør det kornfrie tørfoder særligt velsmagende.

Bellfor Naturfarm-Schmaus med insekter forsyner hunde med alle de livsnødvendige næringsstoffer. Det velsmagende tørfoder fås som desuden i en tilpasset sammensætning specielt til små hunderacer.

Konklusion

Som du kan se, er insekter faktisk en fornuftig løsning til at forene bæredygtighed og artsegnet fodring. Det gælder i hvert fald, når foderet består af ingredienser af høj kvalitet, og insektproteinet ikke kun udgør en meget lille del af de indeholdte proteinkilder.

Dette er netop tilfældet med Bellfors insektbaserede produkter. Hvis du ønsker at fodre din hund bæredygtigt uden at skulle gå på kompromis med kvalitet eller fordøjelighed, er varianter som det nye Naturfarm-Schmaus fra Bellfor et helt rigtigt valg.