Danmark sveder – og varmen ser ud til at fortsætte. For at kunne holde til det skal du skrue op for dit væskeindtag – læs her hvordan.

Det er vigtigt, at du sørger for at få drukket nok væske på varme dage, som vi oplever i øjeblikket. Ellers risikerer du at få hovedpine, blive træt og få svært ved at koncentrere dig – symptomer der peger på, at du mangler væske.

Så meget skal du drikke
En rask voksen har brug for 1,5 – 2 liter væske om dagen. Hvis du dyrker sport eller sveder, fordi det er varmt, skal du drikke mere. Det er svært at sætte et præcist tal på det ekstra behov, for det afhænger af kropsstørrelse, vægt og væsketabet. Men undgår du de store fysiske udfoldelser og svedeture i solen, kan du starte med at gå efter de 2 liter.

Tips og tricks til mere væske
Når du skal skrue op for væskeindtaget, nytter det ikke noget at starte dagen med en halv liter og så tage den næste halve liter mange timer senere. Kroppen kan ikke optage så meget væske på én gang. Sørg hellere for at fordele væskeindtaget ud over hele dagen. Hvis det er svært at inkorporere i hverdagen, kan disse forslag måske inspirere dig:

  • Aftal nogle faste drikkerutiner med dig selv de dage, hvor det er meget varmt. For eksempel kan du gøre det til en regel at tage et stort glas vand, hver gang du tager en kop kaffe. Eller sæt telefonen til at bippe hver anden time, og lad det være et tegn på, at du skal drikke vand.
  • Fyld en kande eller køb en drikkedunk, fyld den med isklumper og vand og sørg for at have den i nærheden af dig.
  • Gør lidt ud af det. Put frosne bær, mynteblade eller citron i vandet, så det bliver lidt lækker og indbydende og ikke bare en pligt.

I øvrigt kan du også roligt tælle kaffe, te og kakao med i væskeregnskabet. Den vanddrivende effekt er nemlig så svag, at det stort set ingen betydning har.

Spis dig til væske
Hvis du har svært ved at få drukket nok, så spis tomater, agurker og frugter, som næsten kun består af væske – eksempelvis:

  • Agurk indeholder 96 procent vand.
  • Friske jordbær, hindbær, blåbær og stikkelsbær indeholder alle mellem 85 og 90 procent vand.
  • Vandmelon, honningmelon og cantaloupe-melon giver også masser af væske med mellem 90 og 92 procent vand.

Læs mere: Pas på dehydrering

Ældre har større risiko for dehydrering
Mennesket består i høj grad af vand – faktisk udgøres mellem 45 og 75 procent af vores vægt af vand. Vores væskebalance er derfor livsvigtig for, at vores krop og hjerne fungerer. Især ældre mennesker har risiko for at dehydrere på varme dage. Det skyldes, at mange ældre generelt har mindre væske i kroppen. Desuden føler en del sig sjældent tørstige, og nogle tager vanddrivende medicin, hvilket alt sammen kan bidrage til væskemangel.

Ældre og folk med kroniske sygdomme, som hjerte- og leversygdomme og sukkersyge har øget risiko for at have for lidt salt i blodet, og de skal derfor også være opmærksomme på at få salt nok på de varme dage. Det samme gælder, hvis man drikker rigtig meget. Det er typisk, når man kommer over de tre liter vand om dagen, at man skal være ekstra opmærksom på at tage lidt ekstra salt på maden.

Læs også: Vandforgiftning: For meget vand, for lidt salt

Kilde: Af Redaktionen, Netdoktor.

Foto ABW