Den langvarige varme og tørke påvirker de vilde dyr i den danske natur. Selvom nogle arter trives med varmen, så vil andre nyde godt af en hjælpende hånd, nu hvor vandet er sparsomt og planterne er tørre. Dyrenes Beskyttelse guider til, hvordan du kan hjælpe dyrene i naturen.

Foto ABW

Den voldsomme tørke i maj og juni har efterladt den danske natur tør og gold. Dette øger ikke kun brandfaren, men for nogle vilde dyr, vil det også påvirke deres livsførelse og muligheder for at skaffe føde og væske.

– Det er de færreste dyr som drikker vand i samme forstand, som vi gør. Når mørket falder på om aftenen falder duggen og der vil være væske at finde i naturen. Mindre dyr som mus og forskellige fugle vil derfor sagtens kunne finde væske, men mange vil alligevel have stor glæde af vand i varmen, siger Michael Carlsen, Biolog i Dyrenes Beskyttelse

Selvom dyrene som udgangspunkt klarer sig selv, også i tørken, så er der en række tiltag, man som haveejer kan gøre for, at hjælpe dem lidt på vej.

Vandbassiner med nødudgange
En ting som rigtig mange dyr kan få glæde af, er et lille bassin med vand i. Nogle dyr vil drikke af det, andre blot bruge det til afkøling eller at finde lidt fugt. Det er dog vigtigt, at sikre bassinet så insekter og andre små dyr kan komme op ad vandet igen, hvis de skulle falde i.

– For at sikre dyrene, kan man med fordel sætte sten eller lægge grene ned i vandet. På den måde har dyrene et afsæt for at komme op igen og ender ikke med at drukne, hvis de falder i et bassin hvor kanterne er for glatte eller for høje til at de kan komme op igen, siger Michael Carlsen.

Alle dyr kan benytte vandbassiner, lige fra insekter til større dyr som hjorte, hare eller pindsvin. Det er desuden vigtigt at sørge for at stille vandet i skyggen, da solen ellers meget hurtigt vil udtørre det.

Kvasbunker og haveaffald giver skygge
Hvis man beskærer sin have nu, så kan man med fordel samle al kvasen og de afklippede grene og lægge det i en bunke. Har man allerede har en bunke liggende, så spar turen til genbrugspladsen og lad den ligge. Bunken vil fungere som et skyggested og særligt i bunden vil jorden forblive kølig. En kvasbunke kan give mange forskellige dyr mulighed for at køle sig lidt ned i varmen.

– Vi anbefaler altid at lade haveaffald og afklip blive i haven, da det virkelig kan gavne dyrene. Ikke kun om sommeren men også om efteråret og vinteren, når pindsvinene går i hi, eller solsorten leder efter insekter at spise. Men når det er så varmt som nu, så fungerer kvasbunker som gode skyggepladser for mange dyr, siger Michael Carlsen.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler desuden, at man lader sin have gro så vildt som muligt. Jo mere vegetation der er i haven, des mere modstandsdygtig er den mod tørke og varme. Det helt kortklippede græs går hurtigere ud i tørken, end hvis det får lov til at gro mere vildt.

Pressemeddelse Dyrenes Beskyttelse.