Midt- og Vestsjællands Politi uddelte tirsdag eftermiddag dusører til 19 borgere i alderen 10-60 år som påskønnelse for resolut og modig handling, heriblandt fire borgere fra Kalundborg.

Den 29. juni 2023 sidst på eftermiddagen var en 14-årige pige ude og sejle i sin kajak ved Kystvejen i Kalundborg – hendes far (en 51-årige mand) stod inde på stranden. Pludselig så den 14-årige pige, at der inde ved strandbredden lå en livløs kvinde. Hun kunne se, at det var alvorligt, så hun råbte til sin far, som sammen med en 48-årige kvinde og en 49-årige kvinde løb hen til kvinden og fik hende op af vandet. Kvinderne på 48 år og 49 år påbegyndte førstehjælp, og den 51-årige mand ringede 1-1-2.

De tildeles alle fire en dusør for deres snarrådige og livreddende indsats. Ambulance-personalet oplyste, at det kun var denne indsats der gjorde, at kvinden overlevede.

Overrækkelsen af dusørerne foregik på politistationen i Roskilde, hvor den enkelte dusørmodtager blev hædret af politidirektør Jørgen Bergen Skov foran de fremmødte og fik hørt begrundelsen for at modtage dusøren. Dusøren består af et beløb på 1.000 kr. samt efterfølgende overrækkelse af et diplom som minde om hæderen.

Sådan bliver man indstillet til en dusør
Borgere bliver som hovedregel indstillet til dusør af typisk en politiansat, som har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en borger har gjort en ekstraordinær indsats og derfor bør hædres. Indstillingen vurderes herefter ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden den endelige beslutning om tildeling af en dusør tages.

Kilde

Foto: ABW