Der var bobler og kage på bordet, da medlemmer i foreningen Viskinge Eventyrlige Skovhaver fejrede et tilsagn fra LAG på 250.000 kr. til at gå i gang med haverne. Projektet vil over de næste to år omdanne en udpint mark på 1,5 ha i Viskinge til en række sprudlende skovhaver.

”Vi slår flere fluer med et smæk i Viskinge”, siger projektleder Pernille Cauchi, ”Vi holder op med at grave jorden, planter træer og flerårige grøntsager, som lagrer CO2 i jorden og øger biodiversiteten. Derved gør vi vores lille indsats for at modvirke klimaforandringerne. Samtidig skaber vi rum for, at alle der har lyst til at være med, kan få en plads til at skabe et lille eventyr i haverne. Derigennem håber vi at skabe glade grønne fællesskaber og mindske skærmtid og ensomhed blandt unge som gamle.”

Projektet blev til efter afholdelsen af Kalundborg Vild Have Festival 2021. En gruppe engagerede borgere mødtes i efteråret og arbejdede videre med ideerne og stiftede foreningen i januar 2022.

Projektet er baseret på permakultur ideer, hvor omsorg for jorden og mennesker er i højsæde, samtidig med at der stræbes efter en ligelig fordeling af resurser.

Projektet har også tiltrukket frivillige fra lande uden for Danmark. Der er på nuværende tidspunkt to unge studerende fra Frankrig, som hjælper med alt det praktiske arbejde i haverne.
”Det er ret vildt, hvad der kan ske, når mennesker mødes på tværs og deler erfaringer, ideer og visioner” siger forperson Hanim Ozcan. ”Vi opfordrer alle, som er interesserede i at gøre en forskel for klimaet sammen med andre, om at tage kontakt.”

Foreningen går nu i gang med at få beskrevet de sidste detaljer, så bevillingen fra Bolig- og Planstyrelsen sikres. Der søges også midler fra flere fonde og puljer, fordi bevillingen var LAG kun dækker op til 50% af udgifterne.

”Heldigvis har vi mange frivillige, som lægger tid og kræfter i projektet, så vi sparer udgifter, hvor vi kan. Hvis der er nogen i Kalundborg eller omegn, som ligger inde med gamle vinduer, vi kan bruge til drivhuset, unge træer og buske, som savner et godt hjem eller nogen, som har lyst til at donere 400 m hegn, så hører vi gerne fra jer”, siger Pernille.

De første tiltag i haverne bliver at sætte hegn og plante træer og forberede dette års Vild Festival, som afholdes over to dage i august i samarbejde med lokale virksomheder.

Pressefoto