Hvor kan bæredygtig skønhed findes i Kalundborg? Dansk Arkitektur Center (DAC) inviterer for 9. år i træk til at deltage i fotokonkurrencen- og udstillingen ’Fang din by’. Kalundborg Kommune samarbejder i år med DAC, så Fang din by både kan opleves som udendørs udstilling på Klostertorvet og man kan deltage i gratis fotokursus i Kalundborg Hallerne. Konkurrencen løber fra 1. marts til 1. maj 2024.

Fang din by er en fotokonkurrence, hvor fotoentusiaster kan fortolke deres by, som den ser ud lige nu. Fang din by-konkurrencen modtager cirka 5.000 billeder årligt, og deltagelse er gratis.

I år zoomer konkurrencen ind på en ny, mere bæredygtig skønhed på tværs af Europa! De bedste fotografier bliver udvalgt af en jury og udstillet for offentligheden på Bryghuspladsen ved Dansk Arkitektur Center samt i Kalundborg i juni/juli, Herlev i juli/august og Høje-Taastrup i september.

Derudover vil udstillingen blive vist hos internationale kulturinstitutioner som Arcam i Holland og CAMERA i Italien. For første gang i år er Fang din by åben for alle i Europa, og især for samarbejdsbyerne Riga, Amsterdam, Milano, Torino og Ljubljana, som alle er en del af EU-projektet ’Desire – an Irresistible Circular Society’, hvor temaet til Fang din by i år er hentet fra. Kalundborg er en af de tre danske byer, som er en del af Desire projektet – med sitet ’KADK – Circular Campus’, og derfor er byen også med i Fang din by.

Events og fotokurser – bliv en bedre fotograf
For at forbedre ens chancer for at vinde konkurrencen, kan man deltage i et af Dansk Arkitektur Centers mange gratis fotokurser inkl. photo walks – som også finder sted i Kalundborg! Streetfotograf Astrid Maria Busse Rasmussen kommer med konkrete tips til, hvordan man kan blive en bedre fotograf. Derefter kan man tage med på en guidet gåtur rundt i byen, hvor der ses nærmere på steder inspireret af årets tema. Bl.a. skal vi ned og kigge på udviklingen på havnen og området omkring Arkitektskolens lokaler ved stationen. 

Det sker den 11. april kl. 17-19: Kalundborg hallerne, Kalundborg.
Tilmeld dig her: Gratis fotokursus med Dansk Arkitektur Center | Kalundborg Kommune (nemtilmeld.dk)

Temaet for Fang din by 2024 er En ny skønhed
Hvert år vælges et nyt tema, som deltagerne kan fange gennem deres linse. I 2024 er temaet for Fang din by ’En ny skønhed’.

Velplejede græsplæner med ‘Hold græsset væk’-skilte – er den ‘natur’, vi typisk finder i vores byer. Men kan vi også opdage skønhed i ukrudt og mindre planlagt grønt? Et træ, der spirer, hvor det ikke var meningen, eller vilde blomster, der blomstrer i en vejkant.

Vi køber nyt og smider ud mere end nogensinde, hvad enten det er noget til vores hjem, eller i byggebranchen, hvor bygninger rives ned og erstattes med nye. Men hvis vi vil have flere bier i vores baghaver og mindre byggeaffald på kantstenen, er det så ikke på tide at se verden omkring os med nye øjne?

Årets Jury
En international jury vil udvælge de bedste fotografier, som vil blive udstillet fysisk og digitalt forskellige steder i Europa i sommeren 2024. Juryen består af Jule Quottrup Silberman, direktør for CHART, Maja Dyrehauge Gregersen, direktør Copenhagen Photofestival samt Kika Krista Kjærside, programchef i DAC. Sidste års vinder af Fang din by 2023, Natascha Lhea Narvaez Nielsen deltager også i dette års jury.

Derudover er der repræsentanter fra DACs internationale samarbejdspartnere: Femke Gerritsma, communication manager Arcam (Amsterdam), Hana Čeferin, kurator MAO (Ljubjlana), Arnita Verza, landskabsarkitekt Riga kommune (Riga), Federica Tognon, kurator Fabbrica del Vapore (Milano) og Monica Poggi, fotohistoriker CAMERA (Torino).

Fotokonkurrencen er støttet af Realdania og udviklet i samarbejde med Copenhagen Photo Festival og New European Bauhaus-projektet, Desire – an Irresistible Circular Society. Desire er finansieret af EU.

Kort om Fang din by

• Konkurrencen løber fra den 1. marts til den 1. maj 2024.
• Udstillingsperioden er fra den 6. juni til den 1. oktober 2024 foran Dansk Arkitektur
Center i København, i Kalundborg, Herlev og Høje-Taastrup samt udvalgte steder i
Europa og digitalt
• En international jury udvælger udstillingsbillederne, og de tre vindere. Vinderpræmierne består bl.a. af en interrailbillet til en rejse rundt i Europa til 1. pladsen.
• Man deltager ved at lægge sit billedet på Instagram med #dacfangdinby2024. Eller
upload foto her
• Der er også en sideløbende konkurrence for skoleklasser i Danmark:
https://dac.dk/fang-din-by-skolekonkurrence

Foto: ABW