Det store årlige danmarksmesterskab for unge på erhvervsuddannelserne løber af stablen fra den 2.-4. februar 2023. Her vil over 300 unge lærlinge og elever konkurrere om at vinde DM i Skills 2023.

Hos eleverne i 8.Y på Svebølle Skole er glæden stor, de løb nemlig med sejren ved den lokale Skills Stafet hos EUC i Kalundborg og skal derfor konkurrere mod de andre vindende 8. klasseelever i forskellige håndværk til DM i Skills den 2.-4. februar 2023.

”Jeg tror, at vi vandt, fordi vi var gode til at kommunikere og samarbejde med hinanden, samtidig var vi også lynhurtige til at fordele opgaverne imellem os”, udtaler Daniel Broniek fra 8.Y på Svebølle Skole.

Eleverne ser frem til en hyggelig dag, hvor de kan prøve kræfter med noget andet, hvor de ikke skal sidde stille foran en computer.

”Jeg synes, at opgaverne har været både udfordrende og sjove. Jeg er stor tilhænger af opgaver, hvor man både skal bruge hænderne og hovedet samtidig. Vi skulle for eksempel prøve kræfter med strøm hos elektrikerne. Her var opgaven at samle nogle ledninger og få syv pærer til at lyse”, fortæller Mathil Reimar fra 8.Y på Svebølle Skole.

De unges vej imod en ungdomsuddannelse

”Da vi sidste år var med til DM i Skills, deltog vi som 7. klasser, og der synes jeg, det var virkelig fedt at opdage nogle nye fag, som jeg ikke havde hørt om før”, fortæller Daniel Broniek og uddyber:

”For eksempel prøvede jeg at samle et ur ved en urmager-bod. Og det er jo ikke noget, som man får mulighed for at prøve normalt. Og det er heller ikke en uddannelse, man tænker på, når man sidder i 8. klasse”.

Eleverne tilkendegiver, at DM i Skills har været helt afgørende i forhold til deres valg af videregående uddannelse.

”DM i Skills har været en stor inspiration. Vi ved alle tre nu, at vi skal videre på en erhvervsuddannelse. Vi har fået indsigt i, at vi godt kan lide at arbejde med noget, hvor det ikke udelukkende er stillesiddende, og hvor man kan kombinere det praktiske og teoretiske på samme tid”, udtaler André Leon Van den Meersche fra 8.Y på Svebølle Skole.

Et større valgrum for eleverne

Erhvervsrådet har sponsoreret transport til og fra DM i Skills i Fredericia for alle 8. klasser i hele Kalundborg Kommune. Dermed får alle 8. klasser mulighed for at se bredden af uddannelserne, som kan inspirere dem til deres mange mulige uddannelsesveje.

”Som UU-vejledere er vi superglade for, at alle 8. klasser tager med til DM i Skills, fordi de får mulighed for at møde nogle af de dygtigste unge, som er stolte af det , de laver og har en kæmpestor faglighed indenfor deres håndværk”, fortæller UU-vejleder Ellen Marie Andreasen.

Ved DM i Skills får eleverne mulighed for at stifte bekendtskab med over 100 forskellige erhvervsuddannelser, hvor blandt andet kokke, blomsterbindere, tømrer og mange flere erhverv vil være repræsenteret. Samtidig bliver uddannelserne præsenteret på en praktiskorienteret måde, hvor eleverne ikke kun skal høre om det ved computeren eller gennem et hæfte, men hvor de selv er ude og prøve kræfter med håndværket.

”Når man er til DM i Skills, bliver man bare helt glad i låget, for det er bare de dygtigste unge indenfor hver deres området, som bare har en kæmpe faglig stolthed i forhold til det, de laver. Det er utrolig inspirerende”, udtaler Ellen Marie Andreasen og fortsætter:

”Eleverne spejler sig meget mere i de unge, som allerede er i gang med en erhvervsuddannelse. Derfor synes jeg, at DM i Skills er en fuldstændig fantastisk aktivitet, som de burde deltage i hver år”.

DM i Skills

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for unge på erhvervsuddannelserne, hvor over 300 unge lærlinge og elever dyster om at blive Danmarks bedste. Arrangementet er åbent for skoleelever og andre interesserede, og giver mulighed for at de unge kan blive klogere på erhvervsuddannelserne og deres mangeartede muligheder.

Pressefoto