Lungeforeningen sætter i en ny kampagne fokus på, at 2 ud af 3 danskere overser symptomer på lungesygdom. Det sker i forbindelse med den nationale lungedag, den 16. november, hvor der vil være en række arrangementer rundt om i landet, hvor man kan få tjekket sine lunger, blandt andet i Kalundborg.

Hvis din bil hostede, hev efter vejret eller havde en hvæsende lyd, så ville du gøre noget ved det og få den på værksted. På tilsvarende vis, skal dine lunger til tjek hos lægen, når du over længere tid hoster, eller du hiver efter vejret eller har en hvæsende vejrtrækning. Det er budskabet i Lungeforeningens nye kampagne Hiv, Host, Hvæs, som i øjeblikket ruller på de sociale medier og sætter fokus på symptomerne på lungesygdom.

2 ud af 3 af de danskere, der har symptomer på lungesygdomme, reagerer ikke på dem, viser en undersøgelse Epinion har lavet for Lungeforeningen. De går ikke til lægen og undskylder symptomer med, at de er blevet ældre eller er kommet i dårlig form, og det er rigtigt uheldigt.

”Lungesygdomme kan behandles – og jo før jo bedre. Når man får konstateret en lungesygdom, kan medicin og ændringer i livsstil hjælpe til, at man får det bedre og sygdommen bremses. Desværre hører vi ofte, at mennesker med kroniske lungesygdomme først kommer i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen på grund af deres vejrtrækningsproblemer, og her er effekten af behandlingen mindre. Derfor er det så vigtigt, at man reagerer på symptomerne i tide og kontakter sin læge. Hos lægen kan du hurtigt få lavet en undersøgelse af lungerne, som kan vise om man har en kronisk lungesygdom. Lungedagen, den 16. november, er en anden oplagt mulighed for at få tjekket sine lunger, hvis man er det mindste i tvivl”, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

I Kalundborg kan man den 16. november fra kl. 14.00-16.30 få tjekket lungefunktionen i Aktivitetscenter Munkesøen på Esbern Snaresvej 55. Herudover kan man også få vejledning, f.eks. til kost, rygestop eller træning.

Lungedagen finder sted hvert år, hvor Lungeforeningen i samarbejde med sundhedsprofessionelle over hele landet bl.a. tilbyder lungetjek til danskerne.

Pressefoto