Helix Lab er det nye navn på det store nye uddannelses- og forskningscenter i Kalundborg, som fremover skal tiltrække innovative kandidatstuderende fra hele landet som skal udføre deres specialeprojekt i samarbejde industrien i Kalundborg

Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden til uddannelses- og forskningscentret blev offentliggjort i sommeren 2020 under navnet Biomanufacturing Project House. 15. april var der rejsegilde for den kommende nye bygning, og samtidig fik centeret sit nye navn – Helix Lab:

”Vi er stolte af, at vi er kommet så langt i initiativet, at vi nu løfter sløret for det nye navn. Helix Lab afløser det knap så mundrette Biomanufacturing Project House, og jeg er sikker på, at inden for kort tid, så vil man vide, hvad Helix Lab er, og ikke mindst hvilken betydning det nye uddannelses- og forskningscenter vil få for både de studerende, industrien og hele Kalundborgområdet”, siger Anette Birck, chef for Helix Lab.

Unikke rammer for innovation for kandidatstuderende på sidste semester
Helix Lab forventes at stå klar så de første kandidatstuderende kan begynde deres speciale projekter i starten af 2022. Men allerede nu arbejder vejledere fra universiteterne og virksomhederne på at udvikle specialeprojekter til de studerende

”Helix Lab bliver et helt særligt innovationslaboratorium for de kandidatstuderende . De kommer helt tæt på industrien, og får en helt unik mulighed for at prøve deres idéer af, og samtidig være en del af det fremstormende ingeniørmiljø i Kalundborg. Med det nye navn sætter vi yderligere skub i at reklamere for den nye mulighed i Kalundborg”, siger Anette Birck.

Skal sikre udvikling og vækst
I alt 120 millioner kroner er skudt ind i initiativet fra Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk og Novozymes. Hele Initiativet drives af Professionshøjskolen Absalon. Det nye Helix Lab bliver et stort og bredt samarbejde på tværs af industrien i Kalundborg og landets universiteter samt Absalon og Kalundborg kommune.

Novo Nordisk, hvis største produktionssite er placeret i Kalundborg, ser et stort potentiale i Helix Lab og det styrkede samarbejde med både internationale og danske universiteter og talenter:

”Kalundborg har potentiale til at blive en verdensførende hub inden for biotekuddannelse, forskning og innovation, og Helix Lab er et vigtigt element i forhold til at uddanne og udvikle talenter lokalt. Desuden skaber initiativet gunstige rammer for forskningssamarbejde med fokus på at udvikle innovative og bæredygtige produktionsteknologier. Initiativet bliver dermed en løftestang til teknologisk udvikling og vækst ikke bare for Novo Nordisk og den øvrige industri med aktiviteter i Kalundborg, men også for produktionsdanmark som helhed,” siger Michael Hallgren, Produktionsdirektør Novo Nordisk Kalundborg”.

Ca. 15 kandidatstuderende vil årligt få muligheden for at udføre deres specialeprojekt i tæt samarbejde med en af Kalundborgs industrivirksomheder og være tilknyttet Helix Lab.. De studerende får tilbudt 5–12 måneders ophold i Kalundborg med gratis kollegieværelse og adgang til forskningsfaciliteterne i Helix Lab. Samtidig bevarer de tilknytningen til den uddannelsesinstitution, hvor de er tilmeldt kandidatuddannelsen:

”Nu starter det spændende arbejde med at få udbredt kendskabet til Helix Lab i hele landet, så de kommende kandidater får øje på den helt særlige mulighed i Kalundborg. Det bliver et arbejde jeg i den grad ser frem til, og glæder mig til de første studerende er klar i 2022”, siger Anette Birck, chef for Helix Lab.

Foto: ABW