Firhøjskolen genåbnede deres morgenmadscafé den 1. september 2021 efter covidnedlukningen. Morgenmadscaféen er et tilbud til skolens ældre elever, som ofte dropper morgenmaden på farten.

Morgenmadscaféen er et tilbud til de morgensulte børn og unge i 5.-9. klasse på Firhøjskolen. Her kan de komme og få et gratis måltid i deres formiddagspause, inden den næste undervisningstime begynder.

”Jeg troede ikke, at morgenmadscaféen var noget for mig, men så tog en veninde mig herhen, og nu kommer jeg her hver dag”, udtaler en elev fra Firhøjskolens 5. klasse, hvortil hendes klassekammerat tilføjer ”Det er altså også noget vildt lækkert mad, og så kan vi sidde og spise det sammen med vores venner”.

Når man træder ind i morgenmadscaféen på Firhøjskolen, bliver man mødt af en rolig atmosfære med klassisk musik i baggrunden og et personale, som ikke stresser rundt.

”Vi går meget op i at skabe et roligt og behageligt miljø, med et lavt støjniveau og plads til at sidde ved bordene og snakke sammen stille og roligt. Her kan lærerne også komme forbi og sidde og snakke med eleverne”, forklarer Jimmy Holm Diwas, SFO-leder og tovholder af morgenmadscaféen på Firhøjskolen.

Fra madspild til måltid
Fødevarerne til morgenmadscaféen bliver leveret af Fødevarebanken i samarbejde med den A.P. Møllerske Støttefond og Kalundborg Kommune. Fødevarebanken er en nonprofitorganisation, der bekæmper madspild og madfattigdom i Danmark. De leverer overskudsmad fra fødevarevirksomheder, som ellers ville være blevet smidt ud. Det er ikke mad, hvor datomærkningen er overskredet, men som af mange forskellige årsager alligevel ikke kan sælges. Det kan være på grund af fejl på etiketten, sæsonvarer, overproduktion, kort dato eller andre forhold. Det betyder, at menuen ofte bliver ændret, fordi Fødevarebanken modtager forskellige fødevarer.

I den sammenhæng fortæller en elev fra Firhøjskolens 9. klasse: ”Jeg har haft lidt svært ved at kunne overskue morgenmaden, inden skolen starter. Jeg begyndte derfor at gå i morgenmadscafé. Jeg synes også, det er sjovt at komme her, fordi vi laver sjove og udfordrende ting, for eksempel har vi lavet chilismagning”. Eleverne får udvidet deres smagshorisont og bliver udfordret med at afprøve nye fødevarer, som de måske ikke bliver præsenteret for derhjemme.

Bedre trivsel og socialt samvær
Morgenmadscaféen er med til at give eleverne nogle bedre madvaner, som de kan tage med sig videre i livet. ”Vi gør jo både miljøet, men også os selv en god tjeneste” uddyber Jimmy Holm Diwas.

Morgenmadscaféen har resulteret i læringsparate elever, som oplever et højere energiniveau og bedre koncentration fra morgenstunden. Derudover vokser det sociale fællesskab mellem eleverne, når de sidder sammen om et måltid.

Søger frivillige
Det er i øjeblikket skolens personale, der gør morgenmaden klar, men Firhøjskolens morgenmadscaféen søger nu frivillige. Det kan man læse mere om på Firhøjskolens Facebookside; ’Firhøjskolen’.

Morgenmadscaféen har været så stor en succes, at planen nu er at udvide caféen og åbne op for 4. klasserne. Tidligere har forældre og bedsteforældre hjulpet til, hvilket har bidraget til Firhøjskolens vision om at være en åben skole, med et godt forældresamarbejde og plads til alle.

Noget af morgenmadsbordet. Pressefoto
Sofie, Mille, Victoria, Malizia, Mascha, Rebecca, Malik og Sara (5. klasse). Pressefoto
Bertram og Magnus (9. klasse). Pressefoto