Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Engle daler ned i skjul på Kalundborg Museum

29. november - 22. december

Fredag den 29. november åbner årets juleudstillinger for hele familien. Udstillingerne kan ses indtil den 22. december.

I udstillingen Engle daler ned i skjul fortælles om engle gennem tiderne gennem N.S.F. Grundtvig, B.S. Ingemann, H.C. Andersen og Christian Dalsgaard.

Egentlig har engle oprindeligt slet ikke noget at gøre med den kristne jul.
Engle som fænomen kan spores helt tilbage til oldtidens Mesopotamien, fire tusinde år før Jesu fødsel. Her blev engle betragtet som bevingede guddommelige ånder, som fungerede som budbringere og tjenere for guderne. Det er nogenlunde den samme funktion, engle senere fik i jødedommen, kristendommen og islam.

Den folkelige engel
I 1800-tallet ændredes forestillingen om engle. Den bibelske fremstilling af en alvorlig og ærefrygtindgydende engle blev fortrængt af en mere folkelig udgave. En udvikling som tidens store digtere i høj grad satte deres præg på og skrev om.

I Ingemanns og Grundtvigs julesalmer og H. C. Andersens eventyr lovprises englen som den milde og varme beskytter, der spreder lys, glæde og nærvær.

Også i malerkunsten optræder englen. Den lokale maler Christian Dalsgaard har i sit virke fortolket de bibelske beretninger. Udstillingen rummer 21 af hans værker som tager udgangspunkt i fortællingen om Jesu liv.

Samtidig med særudstillingen Engle daler ned i skjul åbner en lille udstilling med 1950’ernes danske julekalendere. Udstillingen er skabt af Anders Hjort-Jørgensen.

Begge juleudstillinger åbnes ved en reception fredag den 29. november kl. 13 i museets nyistandsatte særudstillingsrum, en istandsættelse som er muliggjort takket være en rundhåndet julegave på kr. 100.000 fra Fonden til Støtte for Kalundborg Museum. Alle er velkomne til åbningen.

Foto: Christian Dalsgaard: Fremstillingen i Helligdommen, 1890. Tilhører Museum Vestsjælland

Del på sociale medier

Detaljer

Start:
29. november
Slut:
22. december

Sted

Kalundborg Museum
Adelgade 23
Kalundborg, 4400
Telefon:
59 51 21 41
Hjemmeside:
http://www.vestmuseum.dk/Forside-3.aspx
Del på sociale medier