Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detektorfund fra Kalundborg Kommune

april 28 13:00 - 15:00

Se nye detektorfund fra Kalundborg sammen med arkæolog Kirsten Christensen på Kalundborg Museum.

Stumper af fibler, vægtlodder, beslag, perler, dele til sværd, borgerkrigsmønter, perler og hængesmykker er bare nogle af de genstande fra yngre jernalder, vikingetid og middelalder (tiden ca. 400 – ca. 1350), som museumsinspektør, arkæolog Kirsten Christensen og to lokale detektorfolk viser på Kalundborg Museum.

Detektorfolk spiller afgørende rolle
Fælles for genstandene er, at de er fundet af detektorfolk i Kalundborg Kommune. De tunge landbrugsmaskiner og tilførslen af kunstgødning betyder, at oldsagerne i pløjelaget løbende bliver nedbrudt og går tabt, hvis de ikke bliver fundet og sikret for eftertiden. Her spiller de mange detektorfolk en afgørende rolle ved at finde og redde stumperne af vores fælles fortid. De fundne genstande bliver målt ind med gps, så man med sikkerhed ved hvor på marken, de er fundet.

Kirsten Christensen har medbragt fine metalfund, der i høj grad er med til at vise og afspejle det datidige samfund. Vægtlodder, klædeplomber, mønter og afklip af sølvmønter dokumenterer, at lokale folk har handlet med hinanden og måske også med tilrejsende. Tenvægte viser, at folk har produceret tråd og måske også vævet stof som en del af hverdagslivet dengang. De mange fibler viser, at dragtmoden skiftede gennem tid i Kalundborgområdet ligesom i resten af landet.

Tenvægte viser, at folk har produceret tråd og måske også vævet stof som en del af hverdagslivet dengang. De mange fibler viser, at dragtmoden skiftede gennem tid i Kalundborgområdet ligesom i resten af landet.

Almindelig entré. Alle under 18 år har gratis adgang.

For mere information klik her.

En Urnes-fibel af sølv fra overgangen vikingetid – middelalder (ca. år 1000 -år 1150) viser det godes kamp mod det onde, symboliseret ved et stort dyr og en slange, der slynger sig omkring hinanden. Foto: Museum Vestsjælland.
Denne næbfibel (sikkerhedsnål) har været båret af en kvinde i yngre germansk jernalder (ca. år 550 – år 750). Bemærk de meget fine stempler. Foto: Museum Vestsjælland.

Detaljer

Dato:
april 28
Tidspunkt:
13:00 - 15:00

Sted

Kalundborg Museum
Adelgade 23
Kalundborg, 4400
+ Google Maps
Telefon:
59 51 21 41
Hjemmeside:
http://www.vestmuseum.dk/Forside-3.aspx