Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Dannebrog 800 år

juni 15 13:00

På Valdemarsdag lørdag den 15. juni 2019 kl. 13.00 markerer Museum Vestsjælland og Slots- og Kulturstyrelsen Dannebrogsjubilæet på Kalundborg Slots ruin.

Kalundborg Slot indtager en helt særlig plads i Dannebrogs historie. Indtil 1439 blev nationalflaget nemlig opbevaret i fæstningstårnet ”Folen” på Kalundborg Slot, Volden 2 i Kalundborg.

Fra Museum Vestsjælland vil museumsinspektør Mads Findal Andreasen fortælle om Danmarks højeste og kraftigste fæstningstårn Folen, som gennem middelalderens sidste 200 år rummede rigets arkiv og skatkammer. I skatkammeret på Folen blev rigets ypperligste klenodier, herunder et vævet banner ved navn ”Dannebroge” opbevaret. Men i 1439 blev kong Erik af Pommern afsat – og på sin vej bort fra riget, stjal han Dannebrog med!

Hør også restaureringsarkitekt Charlotte Haas, konsulent ved Slots- og Kulturstyrelsen, fortælle om det 4 år lange restaureringsarbejde af Folen og de øvrige ruiner af Kalundborg Slot. Restaureringsarbejdet vil i år fortsætte vestpå fra Folen mod ruinerne af slots- og fangetårnet ”Fars Hat”.

Arrangementet slutter af med en Danmarkspremiere på en nykomponeret Dannebrogssang. Det er sangen ”Dannebrog skal vaje” med tekst af Poul Michael von Bülow og musik af Allan Diehl. Diehl og von Bülow spiller og synger for.

Arrangementet er en optakt til Kalundborg Middelalderfestival 31. august-1. september 2019. Festivalen vil foregå i Kalundborgs enestående middelalderlige Højby, og handle om netop Dannebrog, der dalede ned fra Guds himmel i 1219 – og efterfølgende kom til Kalundborg Slot.

På Valdemarsdag den 15. juni, udgiver Museum Vestsjælland samtidig en lydfortælling i en podcast, som får titlen ”På jagt efter fanen – Dannebrog 800 år”. Det er et roadtrip igennem Dannebrogs historie og det vestsjællandske landskab. Den kan findes på vestmuseum.dk/podcast.

Billedet øverst: Kalundborg Slot med det svære fæstningstårn Folen (tv), det runde fangetårn Fars Hat samt Dannebrog til vejrs i baggrunden. Foto fra modelbyen i Kalundborg Museums have, Museum Vestsjælland.

Detaljer

Dato:
juni 15
Tidspunkt:
13:00

Sted

Kalundborg Slot
Volden 2
Kalundborg, 4400 Danmark
+ Google Maps