ERHVERVSKLIMA: Region Sjællands erhvervsvenlighed buldrer frem i Dansk Industris årlige måling af erhvervsvenligheden i de 98 danske kommuner. De 17 kommuner i Region Sjælland går samlet set 40 pladser frem.

John Brædder, formand for Erhvervshus Sjælland og borgmester i Guldborgsund Kommune.

Mange danske kommuner holder vejret, når Dansk Industri hvert år måler erhvervsvenligheden i kommunerne. Undersøgelsen kigger på en række forskellige parametre og ranglister kommunerne på alt lige fra skatter og afgifter, image, sagsbehandling og information og dialog.

Samlet set går de 17 sjællandske kommuner 40 pladser frem, og årets nationale højdespringer er Lejre Kommune, mens Sorø Kommune vinder kategorien “information og dialog”.

– For os i Erhvervshuset er det vigtigste faktisk tendensen helst set over en årrække. Vi oplever, at erhvervslivet fylder mere i kommunerne og på borgmesterkontoret end nogen sinde før. Og det kan vi altså også se i målingerne, hvor det går stærkt fremad i de sjællandske kommuner, udtaler Mads Váczy Kragh.

Flere af de sjællandske kommuner oplever flotte spring på årets rangliste, og andre holder status quo eller oplever en mindre tilbagegang. Men det samlede billede er efter Mads Kraghs mening meget positivt i år.

– Erhvervsklimaundersøgelsen kan jo godt variere lidt, og derfor er vi meget optaget af, hvordan vi over en årrække har placeret os. For år tilbage var det stort set altid Region Sjælland, der indtog bundplaceringerne. Det er det ikke længere, og det er en fælles bevægelse, som der er stor grund til at rose alle kommunerne for, udtaler Mads Váczy Kragh.

Bosætterkommuner er blevet erhvervskommuner
Baggrunden for, at erhvervsliv har fået en større rolle, er, at man i stigende grad sætter lighedstegn mellem bosætning og arbejdsplads.

– Der var en tid, hvor man i kommuner fokuserede på at få folk til at bosætte sig, og så kunne job være noget, der fandtes andre steder. I dag er der fortsat meget pendling mod hovedstaden, men det at kunne arbejde lokalt, ved vi, har stor betydning, og derfor har alle kommuner i dag blikket skarpt rettet mod også at skabe gode rammer for erhvervslivet, udtaler Mads Váczy Kragh.

Rom blev ikke bygget på én dag, og der er stadig et stykke vej op til de bedste kommuner i landet. Men Sjælland er ifølge direktøren godt på vej.

– Ikast-Brande kommune har arbejdet med erhvervsvenlighed igennem årtier. I Region Sjælland er vi i den sammenhæng kun lige begyndt. Vi er godt i gang med at hente ind, men vi har ikke overhalet endnu. Men jeg ser et enormt løft i den måde, kommunerne arbejder med erhvervsliv, så vi er ikke i mål, men vi er på rette vej. Og det dokumenterer DI’s undersøgelse, udtaler Mads Váczy Kragh.

Virksomhederne bestemmer, om en kommune er erhvervsvenlig
DI’s måling af erhvervsvenligheden fokuserer meget på den oplevede service, og ligger der dårlige oplevelser tilbage i tiden, så tager det tid for kommunerne at udviske dem.

– Man er aldrig bedre end den service, de oplever ude i virksomhederne. Men nogle gange kan det tage noget tid at ændre en gammel oplevelse eller en generel tilgang til kommunen. I de jyske vinderkommuner har de været stærke til at opbygge en kultur og historik på godt samarbejde og positiv kultur mellem kommune og virksomheder. Den udvikling står vi midt i og seneste måling viser bestemt, vi er godt på vej, slutter erhvervshusdirektøren.