Lige nu vrimler det med hundredvis af biller, småfluer, bladlus, ørentvister, edderkopper og andre små insekter i danske hjem. De mange småkravl gemmer sig i juletræerne, men der er ingen grund til panik, mener ekspert.

Smådyr i juletræet, foto: Rentokil

Julen 2020 bliver anderledes for de fleste. Men en ting er sikker; hvis du har juletræ i stuen, kan du godt forvente uventede gæster, som er ligeglade med anbefalingerne om højest at være 10 sammen. Der gemmer sig nemlig ofte flere hundrede små insekter i juletræet.

”Juletræet har mange gode gemmesteder både i grenene, under barken og i koglerne, hvor dyrene kan gå i dvale, når det er koldt udenfor. Når træet kommer indenfor, vil mange af insekterne gå i chok over temperaturforandringen, mens andre vil krybe ind under paneler eller andre køligere steder i boligen. Varmen er også med til at udklække små æg på træet og vil dermed øge antallet af småkryb,” siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Der er heldigvis tale om uskadelige insekter og derfor ingen grund til at fravælge juletræet.

”Sandsynligheden for at få en skovflåt eller andre skadedyr med hjem er meget lille, og der er derfor ingen grund til panik. Hvis man gerne vil undgå at få for mange ubudne gæster med til jul, så kan man gøre sig visse forholdsregler, inden træet kommer ind i stuen,” siger Claus Schultz.

Sådan mindsker du antallet af småkravl i juletræet

Hvis du gerne vil undgå, at dit hjem bliver invaderet af små insekter, kan du følge tre simple tricks, der kan hjælpe dig af med en stor del af småkravlet:

  • Bank juletræet hårdt mod jorden, så ryster man mange af dyrene af
  • Sæt juletræet uden for et par dage, inden du tager det ind i stuen
  • Spul eventuelt juletræet med en vandslange