Detektorfolk og deres viden om det, de finder, er guld værd for arkæologerne. Museum Vestsjælland har et fint og respektfuldt samarbejde med lokale detektorfolk, som overbringer deres fund til museet.

Frem til 7. juni viser museet deres flotte og kostbare fund og fortæller historien om magten i Vestsjælland i yngre jernalder og tidlig middelalder i tidsrummet 550 – 1350 e.Kr. Hidtil har museets arkæologer især inddraget de fine og sjældne detektorfund i analyserne af magt og elite i overgangen mellem jernalder og tidlige middelalder. Slaggerester, jernklumper og andre metaldele, som detektorfolkene også finder og overbringer museet, har ikke har været underlagt de samme analyser.

Udstillingen svarer på nogle centrale spørgsmål om, hvem der bestemte i datidens samfund? Hvordan fik man magten, og hvordan beholdt man den? Hvordan kan fundene belyse magten i overgangen fra jernalder til middelalder?

Foruden fund i guld og sølv rummer udstillingen mange dagligdags effekter i bronze og jern. Her er fragmenter af seletøj til heste, tenvægte, smykker, mønter, fibler, beslag og også ubestemmelige klumper af jern og bronze.

Se åbningstiderne her.