Haveselskabet skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om den vilde have:

Haven skal være grøn som aldrig før – både på farvepaletten og i den måde vi indretter og bruger den. Klimarobuste planter, hensyn til dyreliv, selvforsyning og bæredygtigt design er blandt de stærkeste tendenser, som præger havelivet netop nu.

I de vilde haver er der både plads til dyr og mennesker, og det giver os mulighed for at komme tættere på naturen.

– Natur i haven er blevet en megatrend. Og under den udspringer en række mindre tendenser, som alle tager udgangspunkt i den vilde have, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Hun er løbende i kontakt med Haveselskabets medlemmer, og her er det tydeligt, at omtanke for naturen fylder mere og mere.

– Flere bliver bevidste om klimaudfordringerne, og for mange virker det nærliggende at tage fat i egen have med for eksempel regnvandsløsninger og insektvenlige planter, tilføjer hun.

Den voksende interesse viser sig også blandt havedesignere, som i stigende grad arbejder med bæredygtighed – men også med, hvordan haven kan gøres til en afslappende oase fremfor en tung pligt i en hektisk hverdag. Sundhed og afstresning i haven er nemlig en anden stærk tendens, der vinder frem, ligesom haveglæden også spirer frem i byerne med flere blomstrende altaner og dyrkede baggårdsmiljøer.

De mange nye tendenser kan opleves, når Haveselskabet i juni inviterer til haveshowet Cph Garden. Her står en række havedesignere bag otte showhaver, som viser nye måder at bruge haven på, og sammen med førende haveeksperter giver de deres bud på fremtidens haveliv.