»Esbernhus« på Kystvejen fik onsdag kunstværket »Sammen klarer vi det«. Penge fra en arv fra tre beboere har finansieret værket.

– Det giver god mening.

Foto: Esbernhus

Ordene kom spontant fra en af beboerne, da kunstværket »Sammen klarer vi det« torsdag eftermiddag blev afsløret lige uden for hovedindgangen til det socialpsykiatriske botilbud »Esbernhus« på Kystvejen i Kalundborg.

En skulptur, der med kunstneren Bodil Dams ord udtrykker omsorg, varme og håb. En symbolik, der i høj grad knytter bånd til stedet.

Afsløringen fandt sted ved en lille sammenkomst for beboere, personale og bestyrelse.

»Sammen klarer vi det« er titlen på kunstværket.

Skulpturen forestiller en person, som skjuler hovedet i hænderne og er ulykkelig. Rundt om ham er tre personer, som på hver deres måde viser ham omsorg. Kvinden lægger beskyttende sine arme om ham, den nærmeste mand lægger en hånd på hans skulder, og den anden mand rækker sin hånd frem som tegn på hjælp.

Trøst til den ulykkelige
– Jeg har ladet den ulykkeliges ene øre være frit som tegn på, at han lytter til de trøstende ord, fortalte Bodil Dam, som har udført skulpturen i bronze, placeret på en sokkel af granit.

De andre personer i gruppen kan være den ulykkeliges familie, venner, hjælpere eller en af hver. Det er op til beskueren selv.

Foto: Esbernhus

Skulpturen er drejet lidt på soklen, så den på én gang kan beskues fra siddegruppen nær Esbernhus-indgangen og åbner op mod folk, som kommer ind fra vejen.

Ellers kan man sige, at gruppen lukker sig om sig selv og danner et intimt og varmt rum om den ulykkelige. De små åbninger peger fremad mod en tid, hvor den ulykkelige er kommet videre med de andres hjælp.

Omsorg og varme
– Min erfaring siger mig, at når man er i den mest mørke ulykkelige tilstand, så er det omsorg og varme fra andre mennesker, som hjælper en ud i lyste igen, påpegede Bodil Dam efter afsløringen, der blev foretaget af beboer Ib Leo Sørensen og sygehjælper Irene Danielsen.

»Bare rør ved den«
– Rør endelig ved den, opfordrede Bodil Dam.

Formanden for Esbernhus’ bestyrelse, Anders Villadsen, fortalte ved afsløringen, at det er to år siden, bestyrelsen første gang drøftede forslaget om et udendørs kunstværk til glæde for både beboere og vejfarende.

Midlerne til kunstværket kommer fra en arv fra tre afdøde beboere. Noget af arven er gået til opførelse af en pavillon, som beboerne ønskede sig, resten til kunstværket. En kunstgruppe med medlemmer fra beboere, personale og bestyrelse har undersøgt mulighederne og valgt værket. Blandt 11 kunstnere, der var i spil, blev feltet indsnævret til tre, som udarbejdede skitser. Valget faldt på Bodil Dams forslag. Bodil Dam bor i Løkken.

Foto: Esbernhus

Om Esbernhus
Esbernhus er et socialpsykiatrisk tilbud til voksne med en psykiatrisk diagnose. Esbernhus har plads til 30 beboere og er smukt beliggende lige ned til Kalundborg Fjord.

Esbernhus er en selvejende institution, som har driftsoverenskomst med Kalundborg Kommune. Forstander Nina Lockwood er daglig leder.