De sjællandske kyster kommer til at summe af liv, når ildsjæle ved strande og fjorde i verdens kystland nummer ét får sat gang i den lange række af nye aktiviteter, som Nordea-fonden netop har valgt at støtte.

De ni projekter er fordelt over det meste af region Sjælland. Blandt støttemodtagerne er et vadeksperimentarium, som er en slags legeplads med vand ved Odden Havn, hvor Mette Riis Schmidt fra bestyrelsen glæder sig vegne af hele den sjællandske nordspids.

“Det gør hele forskellen mellem drøm og virkelighed. Vi ville aldrig kunne nå at indsamle det store beløb. Det er hele egnen det betyder noget for.”

Foto: Rundt om Røsnæs

Hun mener, at det er godt for fællesskabet i lokalsamfundet:

“Det bliver et fyrtårn for at skabe noget på eget initiativ. Det er kernen i alle fællesskaber og bysamfund at synliggøre, så alle kan se på, at når vi gjorde det i fællesskab, så magter vi også at løfte andre opgaver i lokalsamfundet.”

Også Rundt om Røsnæs-kajakture er blandt støttemodtagerne og formand Troels Birk Kristoffersen glæder sig over støtten til kajakhotel og undervisningsfaciliteter på Røsnæs Havn

“Det gør en kæmpe forskel. I kølvandet på vores succes med Røsnæs Rundt opstod en havkajakklub på bar bund. Vi har haft 13 kajakker liggende, som vi nu kan få opmagasineret i en ny bygning. Vi får et mødested og faciliteter til møde og undervisning. Det fuldender vores projekt.”

De ni sjællandske aktiviteter får støtte som led i Nordea-fondens landsdækkende initiativ ‘Kysten er klar’, hvor i alt 50 håndplukkede projekter, som fordeler sig geografisk over hele landet, er valgt ud og modtager støtte for i alt 25,5 mio. kr.

Foto: Rundt om Røsnæs

Skaber nye fællesskaber
“Vi håbede ved lanceringen, at en masse ildsjæle havde lyst til at søge puljen. Det håb er til fulde blevet indfriet med de overvældende mange spændende idéer til aktiviteter, som kan skabe nye stærke fællesskaber lokalt over hele landet. Kysten er klar, og det viser sig, at ildsjælene også var det,” siger Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen, der i foråret rejste rundt og slog fondens telt op seks steder i landet for at gå i dialog med beboerne om det gode liv langs de danske kyster.

I alt har fonden modtaget 101 ansøgninger til den første af to ansøgningsrunder.

Af de 50 støttede projekter er Region Syddanmark topscorer med 17, Region Hovedstaden følger med 10, Sjælland med 9, Midtjylland med 8 og Nordjylland med 6.

Det kan der imidlertid vendes rundt på, når Nordea-fonden i begyndelsen af november offentliggør, hvilke projekter, som modtager støtte fra anden og sidste ansøgningsrunde til kystpuljen, som er på i alt 50 mio. kr.