Kalundborg Museum inviterer til sommerferieaktiviteter for hele familien.

Foto: Museum Vestsjælland

Silkesommerfugle og silkemaling tirsdag og onsdag i uge 27 kl. 11-15 og juniorarkæologi for en dag tirsdag, onsdag og torsdag i uge 28 kl. 11-14.

Silkemaling
I museets have står et 300 år gammelt morbærtræ af den type, som i tusindvis af år har givet føde til silkelarver. Hvert forår når bladene springer ud, plukkes de dagligt af to larvepassere. I den lille havestue ved siden af træet udklækkes larverne af bittesmå æg. I løbet af få uger vokser de sig store og æder sig igennem det ene grønne morbærblad efter det andet. Til sidst forpupper de sig og spinder en kokon af den fineste silketråd. Før silkelarven når at blive til sommerfugl, kan silketråden haspes af som en lang tråd. Den er i sig selv stærk nok til at sætte i en væv og væve silkestof af.

To af Danmarks største silkeeksperter, Rie Koustrup og Ole Zetner, fortæller denne spændende historie om, hvor silken kommer fra, og hvordan den laves og bagefter giver de kyndig vejledning i at male sit eget farverige silketørklæde. Begge har i flere år gæstet museet hver sommer og har i samarbejde med museets frivillige opdrættet larver og afhaspet silke fra kokoner.

Silkemaling er for børn ifølge med voksne. Områdets institutioner er også velkomne, men må gerne give besked på forhånd.

Materialepris afhænger af størrelse på det umalede silketørklæde.

Juniorarkæologi
I uge 28 kan børn ifølge med voksne få arkæologens staldtips til de gode fund.

Foto: Museum Vestsjælland

Hvordan finder man bitte små knogler i en stor jordbunke? Hvordan finder man metalgenstande i jorden? Kalundborg Museums arkæologiforening oplærer juniorarkæologer for en dag. Få træning i at grave efter knogler i sandkassen, opmåle og tegne ruiner på Vestborgen, gå med metaldetektor og solde jord.

Alt sammen en del af arkæologernes håndværk.

Begrænset antal pladser på arkæologholdet. Tilmelding anbefales til museumsbutikken på Kalundborg Museum eller på tlf. 25528326.

Tag madpakken med og nyd den i museumshaven.

Almindelig entré. Børn og unge under 18 år har gratis entré.