Odsherred spiller hovedrollen i de projekter som LAG Midt-Nordvestsjælland har indstillet til tilskud. Der skal uddeles mere end 2,6 mio. skattekroner kanaliseret frem og tilbage via EU til 12 spændende projekter her på egnen. Kalundborg har søgt om 100.000 kr. til Lundbye-festivalen.

J.Th. Lundbye: Landskab. Sørup Vang. Foto: SDL

Der var overvældende interesse for tilskud fra LAG Midt-Nordvestsjælland ved årets første ansøgningsrunde, skriver LAG i en pressemeddelelse. Halvdelen af de 24 ansøgende projekter indstilles til tilskud. Det glæder bestyrelsen at der er god opmærksomhed på muligheden for at søge midlerne, der skal skabe vækst og udvikling i Midt- og Nordvestsjælland.

Fødevareiværksætterne blomstrer i Odsherred og Lejre
Halvdelen af de indstillede projekter tager afsæt i udvikling, produktion og afsætning af lokale fødevarer. Rørvig Dessert, KAFFE & KO samt Lejre Micro Pølsemageri er tre, relativt unge, fødevarevirksomheder, som får støtte til at udvide deres eksisterende kapacitet og forbedre arbejdsprocesserne samtidig med. Isværkstedet ved Egebjerg er derimod en ny virksomhed på vej, der får tilskud til at etablere et værksted, hvor man kan komme og lære om is, smage på lækker is og endda prøve kræfter med selv at lave isen. Fødevareproduktion er også et centralt forretningselement på Kirsebærgården ved Nakke, som i denne sommer vil udvide med gårdbutik og -café, samt en lade til større arrangementer. På et jordstykke ved Lejre vil SLOW IVS etablere Nordens Frøhave, en økologisk produktion af havefrø – primært gamle, nordiske sorter. Frøsamling, forædling, lokale råvarer og bevaring af den plantegenetiske mangfoldighed kommer til at gå hånd i hånd i Nordens Frøhave.

Kultur, oplevelser og aktiviteter for både store og små – og ikke mindst de unge
En camp, en festival og en praktik-fabrik for unge mellem 13 og 25 år, hvor de med udgangspunkt i vores kulturarv skal forme fremtidens innovative løsninger, er alle en del af projektet ”Futureland”, som Lejre Kommune i samarbejde med en række kulturinstitutioner på Sjælland står bag. At de unge er en populær målgruppe for projekterne i denne runde ses også i projekterne ”På banen” fra Dianalund og ”Gekko Park” i Odsherred. ”På banen” skal etablere mulighed for aktiviteter som parkour, crossfit og fitness, der tiltaler mange unge, bl.a. fordi det er aktiviteter, der ikke kræver et foreningsmedlemsskab, men er åbne for alle i Dianalund. I Odsherred, lige ved siden af Sommerland Sjælland, går Outdoor Gruppen inden længe i gang med at etablere en High Rope bane, der kort fortalt er en klatrebane på pæle med forskellige udfordringer i 2 til 15 meters højde.

Lundbye-festival i Kalundborg
Hvis man ikke er til et adrenalin-kick, som det man kan få på en High Rope bane, så kan man i stedet besøge Adelers Huse ved Fårevejle, og blive klogere på inddæmningen af Lammefjorden og livet på den inddæmmede fjord. Husene kommer til at indeholde bl.a. et lille museum, en café og et forsamlingshus. En anden mulighed kunne være at tage til Lundbye-festival i Kalundborg, hvor Kalundborg Kunstforening i samarbejde med Kalundborg Kommune har taget initiativ til en 8-uger lang festival for at markere 200 året for J. Th. Lundbyes fødsel i Kalundborg. Festivalen vil bl.a. byde på udstillinger, bogudgivelser og teater om guldaldermaleren Lundbye og hans liv. Teater finder man også mulighed for i Nykøbing Sjælland, hvor Odsherred Teater indstilles til tilskud til nyt lyd- og lysudstyr, så oplevelsen i den nye teatersal kan blive fuldendt.