På en aftentur til markerne ved Forsinge vest for Svebølle, fik Ernst Christiansen og Lis Therkildsen et kraftigt udslag på deres metaldetektorer. De gravede ned til det, der gav udslag og fandt ca. 30 cm nede enden af, hvad der formodedes at være et sværd. I stedet for at grave genstanden op, valgte de at dække til igen og kontaktede næste morgen Museum Vestsjælland, hvilket gav museet en sjælden mulighed for at undersøge fundomstændighederne.

Ved en undersøgelse af stedet afdækkede museumsinspektør Arne Hedegaard Andersen i samarbejde med de to findere et 82 cm langt og utrolig velbevaret sværd fra den yngre bronzealder. Sværdet er så velbevaret, at man tydeligt kan se de fine ornamenter. Og så er det endda skarpt.

Fakta om sværdet
Et bronzesværd med grebspids også kaldet hornknap-sværd. Selve klingen er 67 cm lang og øverst 6 cm bred. Den øverste del har skrå skuldre og midterpartiet er dannet som en hvælvet stav, begrænset af ophøjede linjer på langs, der op mod hæftet bøjer ud til begge sider. Spidsen af grebknappen er trukket ud, så de danner et par arme. Ender for oven i lang smal spids. Grebet med spids er 10 cm langt, spidsen 3,5 cm lang. Grebknap med arme er ca. 9 cm bred. Grebet er ornamenteret med buer og fordybede linjer.

Dateringen er yngre bronzealder periode IV, dvs. ca. 1100-900 f.Kr.

Inden sværdet indleveres til danefæbehandling vil det blive vist frem for interesserede på Kalundborg Museum onsdag den 7. september kl. 13-16.

Ernst Christiansen, Lise Therkildsen og Arne Hedegaard Andersen vil deltage i fremvisningen og svare på spørgsmål.

kal mus sværd