Hvornår var sidste gang, du tog på opdagelse i Danmark? 
I den danske natur findes der flere unikke steder, hvor du helt gratis kan få en uforglemmelig oplevelse.
Sidste år nominerede VisitVestsjælland seks forskellige naturattraktioner i vores lokalområde til at komme med i inspirationsguiden Smutturen.dk. Vi er glade for at kunne afsløre, at Røsnæs er blevet udvalgt blandt 580 kandidater til at være et af de 50 steder, der er kommet med i guiden.

Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet med initiativet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil få glæde af dem. Derudover indsamles der besøgsdata fra de 50 steder for blandt andet at generere mere viden om, hvor mange der besøger de gratis attraktioner.

På Smutturen.dk kan du ved hjælp af et Danmarkskort finde skønne naturattraktioner i hele landet, som er gratis at besøge. Du kan læse om stederne, se flotte billeder derfra, lave en rejseplan og se en liste over alle de steder, der er i nærheden af dig lige nu.

”Hos Visit Vestsjælland er vi meget stolte over, at Røsnæs får den positive opmærksomhed, som vi synes, området i den grad fortjener. Det vil forhåbentligt få endnu flere turister til at få øjnene op for den unikke natur og de gode oplevelser, Røsnæs byder på. Samtidig giver Smutturens dataindsamling os et mere præcist billede af, hvem vores gæster er, og hvordan vi markedsfører os over for dem, så vi kan styrke vores destination og vores samarbejdspartnere”, siger Jens Müller, direktør i VisitVestsjælland.

Oplev naturskønne Røsnæs
Hav og smukke strande på begge sider, dramatiske stejle skrænter og et fantastisk udsyn over Storebælt. Sjællands vestligste punkt, Røsnæs, er betagende smuk og fuld af unikke naturoplevelser for hele familien. Halvøens to parallelle kyster – den flade nordkyst og den kuperede sydkyst kan flere steder opleves samtidig, og her kan du finde spændende sten, der vidner om istidens gletsjere, der for 18.000 år siden skabte området.

Store dele af Røsnæs er naturfredet og har et rigt plante- og dyreliv. Du kan finde roen på en vandretur langs øde naturstier, opleve det historiske fyr, der har spillet en stor rolle i krigstider, sejle i havkajak og på klare dage nyde udsigten over havet til blandt andet Samsø, Jylland og Fyn. Ved aktivitetshuset på Røsnæs Havn kan du bade både sommer og vinter og få varmen igen i de tilhørende saunaer. Melder tørsten sig, kan du tage en tår af den friske naturkilde Vindekilde eller besøge Danmarks største vingård, Dyrehøj Vingaard, der producerer prisvindende lokal vin.

Foto og film: Cathrine Cort Koppel