Der er et alternativ til kammeratens sofa, til et koldt telt eller … gys … til at måtte blive boende hjemme hos mor og far, når boligjagten flopper kort før studiestart. Alternativet hedder almene ungdomsboliger. Huslejen er rimelig, og ventetiden kort.

Den billigste ungdomsbolig i Region Sjælland koster 1.745 kr. om måneden for 27 kvadratmeter og ligger i Kalundborg, fortæller domea.dk i en pressemeddelelse.

Det er gratis at skrive sig på venteliste til en ungdomsbolig. Skriv dig på, selvom ventetiden ser lang ud – det går ofte hurtigere, end ventetiden signalerer.

Foto: Jacob Ljørring/Domea.dk

Nedtællingen til årets første studiestart er for længst gået i gang, og det samme er kampen for at få tag over hovedet. Bolighajerne har børstet bisserne, så de står syleskarpt og er klar til at gøre et dybt indhug i de kommende studerendes SU eller elevløn, allerede inden første rate er gået ind på kontoen.

Men det behøver ikke være så håbløst at få noget at bo i. Eller dyrt. Der er faktisk ganske kort ventetid til en almen ungdomsbolig, man slipper for et hummer på 8 kvadratmeter, og huslejen er til at betale.

– Almene boliger er non-profit, og hverken vi eller boligselskaberne tjener penge på de mennesker, der bor i boligerne. Derfor kan vi holde huslejen nede – ikke mindst til gavn for de studerende, der kan være helt trygge omkring deres økonomi, mens de studerer. Huslejen eksploderer ikke lige pludselig, fortæller Thomas Holluf Nielsen, der er administrerende direktør i bygge- og boligadministrationen Domea.dk.

Domea.dk hjælper en række boligselskaber med at leje deres ungdomsboliger ud via siden Lejeboligen.nu, og der er pt. både ungdomsboliger, der er ledige nu, og en lang række med kort ventetid.

Selvom ventetiden på en almen ungdomsbolig fx er angivet til tre-seks måneder, går det dog ofte hurtigere, fordi flere på ventelisten springer fra, når de får tilbudt en bolig. Så det skal man ikke lade sig skræmme af.

Og så er det gratis at skrive sig op til en ungdomsbolig.

Husk desuden, at du kan søge om boligstøtte, når du bor til leje.

3 gode råd til boligjagten

Vær fleksibel med beliggenheden
Kompromiset for en billig bolig vil for nogen være beliggenheden. Du får mere for pengene ved at rykke lidt uden for centrum. Men husk: det behøver ikke være for evigt. Skriv dig op til drømmeboligen, mens du bor i ungdomsboligen.

Vær ikke fikseret på ventetiden
Hæng dig ikke for meget i den ventetid, der er angivet på boligerne. Den er kun retningsvisende, og ofte er den kortere, fordi nogen på listen før dig springer fra.

Vær sikret bedre ved at søge alment
Ingen må tjene penge på lejerne i almene boliger – boligerne er non-profit, og det holder huslejen nede. Desuden kan du være sikker på at undgå bolighajer, der vil snøre dig for penge.