Nye og garvede talenter på spil

I november måned er der både nye og garvede talenter på spil, når den unge Emilie Glad udstiller sine tegninger på Høng Bibliotek, og Jan Ulvedal pynter væggene i Kalundborg med sine abstrakte farveeksplosioner. Oplev begge kunstnere på bibliotekerne i hele november måned.

Den unge tegner Emilie Glad er med sine blot 15 år et ganske nyt talent. Hun er dog allerede en velkendt kunstner på Kalundborg Biblioteker, da hun i januar i år udstillede sine tegninger på biblioteket i Kalundborg. Nu har også borgerne i Høng mulighed for at se hendes smukke streger.

Emilie Glad laver portrætter, der både hviler på en realisme, men samtidig gør brug af manga-teknikker og således trækker på et ungt og legende udtryk med næsten magiske islæt. Manga-stilen kendes ellers typisk fra japanske tegneserier og genkendes blandt andet ved overdimensionerede øjne og et barnligt karikeret udtryk, og netop dette giver Emilie Glads tegninger en friskhed og aktualitet. Også hendes brug af iPad under fremstillingen af mange af tegningerne peger mod en moderne måde at skabe billeder på, og beskueren får hurtigt en fornemmelse af, hvordan nye, unge kunstnere skaber deres værker i en digital virkelighed

Den professionelle kunstner, Jan Ulvedal, udstiller på Kalundborg Bibliotek, og han er modsat Emilie Glad af den gamle skole. Han er uddannet billedkunstner fra kunstskolen i Rørholmsgade i København, og derfra har han udviklet sine teknikker og sin stil gennem mange år. Først fra et meget naturalistisk udgangspunkt, hvor det handler mere om præcision og omsætningen af virkeligheden til lærredet. Senere trak kunsten ham mere og mere i en abstrakt retning, hvor den realistiske fremstilling blev fortolket og fordrejet.

“Jeg blev optaget af at blande det naturalistiske med det abstrakte og lod længe figurer og former være i mine malerier. Senere blev det helt abstrakt, hvor jeg var meget optaget af at få farverne til at fortælle historien.” – Jan Ulvedal

Især farverne bliver hængende i bevidstheden, længe efter man har set hans billeder. Den nærmest eksplosive palet af farver er modig og vidtfavnende, men aldrig uden at bevare en smuk balance, der giver ro til motiverne – hvis der er nogen. Når han udstiller på Kalundborg Bibliotek i november, vil vi blandt andet kunne se hans helt abstrakte billeder i stærke farver, der er opstået helt intuitivt. Men der er også billeder, hvor man genkender former og motiver. Ved siden af sin egen kunstneriske beskæftigelse bruger Jan Ulvedal også sin store faglige kunnen, når han underviser andre i billedkunst og malerteknikker.