Home holder åbent hus på spektakulært fritidshus ved Reersø med egen vinmark

Der er åbent hus på ejendommen søndag d. 24/9 kl. 13.00 – 15.00.

Se detaljer via dette link.

Dit Kalundborgs udsendte er denne formiddag kørt mod syd, og jeg befinder mig nu 20 km fra Kalundborg på vej ind i en rundkørsel, der som bekendt giver flere muligheder. I denne kan man vælge at fortsætte mod Slagelse, køre øst på til Gørlev eller stikke ud ad vejen mod vest, i retning af Reersø. Jeg vælger den tredje. Fladt landskab med enkelte markante højdedrag og høje, hvoraf flere tydeligt er formede af menneskehænder for flere tusind år siden. Marker. Spredte gårde. Man fornemmer nærheden til havet på himlens højde. Så er der grus under dækkene, og hastigheden og pulsen sænkes pr. automatik. Sommerhusveje med græsrabat, hække og godformiddagshilsen.

For enden af vejen blinker det blåt, solen laver bevægeligt diamantglimmer. Og himlen er blå. På den anden side af bugten, kan jeg skimte Reersøs hvide kirketårn.

Selv om det ser fint ud, er det faktisk ikke så meget det røde træhus inde til højre, jeg er kommet for at se. Snarere det, der følger med huset.

Konsulterer man et hvilket som helst skoleatlas, kan man konstatere, at der nogle få steder i Danmark findes et mikroklima, der egner sig til vindyrkning. Det handler om sol, masser af sol, ikke for meget nedbør og så den helt rigtige dosering vind. Men også jordbunden skal have den rette sammensætning. F.eks. sikrer sandblandet jord, som her, den optimale gennemstrømning af næringsstoffer. Terroir.

Der står de: Vinrankerne. Med store saftspændte druer i klaser. Man føler sig hensat til Provence eller Toscana – men vi er altså i Gørlev.

Der arbejdes med tre rødvinssorter, Rondo, Regent og Leon Millot, og en hvid, Ortega.

Produktionen resulterer i omtrent 175 flasker, og selv om de nuværende ejere har meget fornøjelse af det, mener de det også alvorligt: Vinene fra gårdens stokke har været præmieret på adskillige vinskuer, der afholdes årligt, af foreningen Dansk Vin. Dansk Vinskue har et højt kvalificeret dommerpanel af sommerlierer, vinjournalister og andre fagfolk fra vinbranchen. Vinene fra vingården har under navnet Jusjong Vinhus modtaget 6 bronzemedaljer og 2 sølvmedaljer samt flere udmærkelser.

Ved dette års vinskue i august modtog Rondo Mezzoforte 2015 således særlig udmærkelse. Rondo Mezzoforte 2016 fik bronzemedalje.

Udmærkelser ved vinskue i august Foto: Jusjong Vinhus

 

Jeg går med ejerne i vinmarken, hvor de lidenskabeligt fortæller om stokke, pleje, høst, vinificering og meget mere. Vi bevæger os videre i haven, der hele tiden byder på spiselige elementer.

Så kommer højdepunktet: Jeg bliver budt på et glas af årgang 2014. Det er en meget positiv oplevelse, skulle jeg hilse og sige. Man forstår godt, det er nødvendigt med et gæstehus i et sommerhus med sådanne muligheder.

Læs mere om dansk vinproduktion og Jusjong Vinhus her:

vinavl.dk

 

Jeg ruller tilbage ad grusvejen, mens jeg prøver at dechifrere de forskellige elementer i eftersmagen fra den lækre Leon Millot 2014.

Beslutter mig for, at jeg slet ikke har fået nok af dette sted og sætter kursen mod Reersø. Men det er en anden historie, som du kan se- og læse mere om her:

Reersø i billeder

eller her:

En helt unik lille ø