Torsdag den 23. juni åbner Odsherreds Museum særudstillingen Sublime sug.

Columbus overværede en sær skik, da han mødte de indianske kulturer. De trillede tørre blade fra en plante sammen til en rulle, tændte ild i den ene ende og sugede røg ind i munden fra den anden ende. Røg kom ud af mund og næse, og det så mærkværdigt ud. Det var i 1492. Columbus blev så begejstret for tobakken, at hans skibe bragte tobaksfrø med retur til Europa, hvor de blev sået i klosterhaverne.

Plakat foto uden logoMuseum Vestsjælland ønsker med udstillingen Sublime sug at sætte fokus på rygning i mands minde. Vi vil vise, hvordan der er sket en rivende udvikling fra, at rygning var almindeligt, ja nærmest progressivt til at rygning i dag af mange opfattes som uacceptabelt.

Historien om rygning er også historien om de forskellige sociale sammenhænge, hvor det har været almindeligt anerkendt at ryge. Hvem husker ikke fadet med cigaretter og cigarer, der gik rundt til familiefesterne? Og det er samtidig en personlig historie for mange. Kan du huske første gang du røg i smug?

I udstillingen er der også mulighed for at se lokale genstande fra tobakkens historie i Odsherred. Der er bl.a. tobaksblade dyrket på Gudmindrup Lyng under 2. verdenskrig og et platin fyrtøj fra 1800-tallet, der har tilhørt bagermester Steincke i Nykøbing Sj.

Museumsforeningens Lugekoner har også været i gang med tobakstemaet og har plantet bondetobak i de smukke bede i Museumshaven.

Du har mulighed for at se udstillingen Sublime sug fra den 24. juni og frem til den 20. november på Odsherreds Museum, Annebjerg Stræde 1, 4500 Nykøbing Sj.